Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel overdrachtsrisico op hiv

Hiv kan overgedragen worden via onbeschermd seksueel contact. Niet elke onbeschermde seksuele techniek is een risico en bij de anderen kan je door een condoom  te gebruiken overdracht voorkomen.

Kussen en strelen

Strelen, masseren, kussen, tongzoenen zijn veilig. Ze houden geen enkel risico op hiv-overdracht in.

Aftrekken en vingeren

Je partner met hand of vingers bevredigen is veilig. Zorg wel dat er geen besmet (menstruatie)bloed, vaginaal vocht of sperma in contact komt met een bloedende wonde of de beschadigde slijmvliezen van de vagina, eikel, pisbuis, aars of darm. Je partner aftrekken met sperma als glijmiddel is geen risico, een vrouw bevredigen met sperma als glijmiddel wel.

Pijpen en beffen

Zolang je partner geen besmet sperma of (menstruatie)bloed in de mond krijgt, is er geen risico op hiv. Als dit wel gebeurt, is het risico beperkt omdat het virus niet voorbij een intact mondslijmvlies geraakt. Als dit slijmvlies beschadigd is (door een soa of infectie bijvoorbeeld) is risico op hiv-overdracht groter.

Vaginale seks

Vaginale seks is veilig als je een condoom gebruikt. Bij onbeschermde vaginale seks kunnen er minuscule wondjes ontstaan in de vagina. Als er geïnfecteerd sperma in de vagina komt, is overdracht mogelijk. Ook als beschadigd slijmvlies van de eikel in contact komt met geïnfecteerd vaginaal vocht.  

Anale seks

Anale seks is veilig als je een condoom en voldoende glijmiddel op waterbasis of op basis van siliconen gebruikt. Komt er geïnfecteerd sperma in de aars van je partner, dan is er risico op hiv-overdracht. Als je partner je neukt ontstaan er sowieso kleine scheurtjes in de wand van je aars. Als die bloeden kan hiv via de pisbuis het lichaam van je partner binnendringen.

Seksspeelgoed, bondage, SM

Seksspeelgoed, zweepjes, handboeien, tepelklemmen, gewichtjes… zijn veilig. Gebruik ze niet afwisselend bij elkaar. Reinig de gebruikte attributen met warm water en zeep.

Plas– en poepseks

Urine en stoelgang vormen geen risico op overdracht als er geen zichtbaar bloed aanwezig is.

 

Wil je meer weten over het risico op andere seksueel overdraagbare aandoeningen? Neem dan een kijkje op www.seksualiteit.be/categorie/besmetting.

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door