Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Manieren om geen hiv op te lopen

Naast het gebruik van een condoom zijn er nog andere manieren om geen hiv op te lopen. 

Ondetecteerbare virale lading

Met een ondetecteerbare virale lading van minstens 6 maanden ben je niet meer besmettelijk.

Regelmatig testen op soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) vergroten de kans op hiv-overdracht. Het condoom biedt de beste bescherming tegen soa's, alleen beschermt het geen 100%. Weten of je al dan niet een soa hebt, is belangrijk. Sommige soa's geven immers geen duidelijke symptomen. Laat je regelmatig testen als je wisselende sekscontacten hebt.   

De seks die je hebt 

Niet elke vorm van seks houdt een even groot risico voor hiv-overdracht in. Kussen, strelen, masseren vormen geen enkel risico voor hiv-besmetting. Onbeschermde orale seks vormt minder risico in vergelijking met onbeschermde vaginale of anale seks.

Het aantal sekspartners

Hoe minder sekspartners je hebt, hoe kleiner de kans dat je een partner met een soa tegenkomt. 

Bespreek seks buiten de relatie 

Als jij, je partner of jullie beiden seks hebben buiten de relatie, is het belangrijk hierover afspraken te maken. Seks buiten de relatie kan een soa in de relatie brengen, wat de kans op hiv-overdracht verhoogt. Eerlijkheid over seks buiten de relatie houdt de kans op hiv-overdracht binnen de relatie zo klein mogelijk.

Serosorteren

Serosorteren wil zeggen dat je kiest voor seks met iemand met dezelfde hiv-status. Door als persoon met hiv te kiezen voor seks met een andere hiv-positieve partner, voorkom je een mogelijke besmetting van een hiv-negatieve partner. Wanneer je het condoom weglaat, loop je wel risico voor soa-infectie. Ook is herinfectie mogelijk. Je wordt dan besmet met een andere hiv-variant. Herinfectie heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor de gezondheid.

Alcohol en druggebruik

Matig je alcohol en druggebruik. Als je onder invloed bent, neem je meer risico's dan wanneer je nuchter bent.

Gerelateerde getuigenissen

Tijdens seks grenzen aftasten

Jean-Paul

Maak goede afspraken en weet waar je je goed bij voelt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door