Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

PEP starten na kans op hiv

  • Heb je geneukt zonder condoom? 
  • Is het condoom gescheurd of afgegeleden? 
  • Ben je in contact gekomen met bloed bij een prik- of snij-ongeluk
  • Komt er bloed op slijmvliezen van ogen, mond, neus? 
  • Bloed op een niet-intacte huid? 

Er is een kans op hiv wanneer de persoon met hiv geen ondetecteerbare virale lading heeft. Een arts op de spoeddienst van een universitair ziekenhuis kan PEP voorschrijven.

Wat is PEP?

PEP (post exposure profylaxis) is een behandeling met hiv-remmers die het risico dat je partner hiv krijgt, sterk verkleint.

Voor wie?

PEP is er voor mensen die een risico op hiv liepen. Een arts schat het risico in voordat PEP wordt voorgeschreven. De arts houdt rekening met de partner met wie je seks had: is die homo of hetero, komt die uit een land waar veel hiv voorkomt, heeft die een drugsverleden (of heden), heeft je partner hiv en neemt hij of zij hiv-remmers? Ook de soort seks is belangrijk: had je orale, anale, vaginale seks? Zijn er andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) aanwezig?

Snel starten

Start ten laatste binnen de 72u, bij voorkeur vroeger. Hoe sneller met de kuur gestart wordt, hoe kleiner het risico op een besmetting. Het hiv-virus heeft tijd nodig om zich in het lichaam van je partner te nestelen. Als er binnen de 3 dagen na het risicocontact met de kuur gestart wordt, verkleint het risico op een hiv-infectie. 

PEP-behandeling

Een behandeling duurt 4 weken. De medicatie overslaan of vlugger met de behandeling stoppen, maakt dat PEP minder goed of niet werkt. De meest voorkomende nevenwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en diarree.

PEP wordt terugbetaald. Je betaalt enkel het remgeld van het doktersbezoek en de labokosten.

Waar te verkrijgen?

Niet alle ziekenhuizen kunnen een PEP-behandeling geven.

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je hiv-referentiecentrum. Vraag of ze PEP voorschrijven. Zo ja, plan een spoedvisite en leg uit waarom.
  • Is het hiv-centrum gesloten, ga dan naar de spoeddienst van een universitair ziekenhuis (UZ). Vertel de arts van wacht dat je in een hiv-referentiecentrum wordt opgevolgd. 
  • Ben je in het buitenland, ga naar een groot stedelijk ziekenhuis en neem indien nodig contact op met je hiv-referentiecentrum.

Breng je partner op de hoogte

Als er iets mis loopt bij een seksueel contact (bijvoorbeeld een gescheurd condoom), vertel je partner dan dat je hiv hebt. Hij of zij kan kiezen om PEP te nemen. Op het moment dat het condoom scheurt en je geen ondetecteerbare virale lading hebt, is er een mogelijk risico om hiv door te geven aan je partner. 

Gerelateerde getuigenissen

Mijn eerste date na mijn hiv-diagnose

Maarten, 37 jaar

Anderhalf jaar lang twijfelen en angst.Naar de getuigenis

Schuldgevoel over hiv

Iris, 26 jaar

Hiv kan iedereen overkomen.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door