Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ondetecteerbare virale lading? Niet meer besmettelijk

Met een ondetecteerbare of niet meetbare virale lading ben je niet meer besmettelijk. Dit betekent voor velen gemoedsrust. In een relatie met een hiv-negatieve partner kan je erover nadenken om het condoom weg te laten. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Laat je hierover informeren en adviseren door de hiv-arts. 

Voorwaarden

Een niet meetbare virale lading maakt je niet meer besmettelijk. Wil je het condoom weglaten? Houd rekening met een aantal voorwaarden:

  • Je zit in een monogame seksuele relatie (geen wisselende sekscontacten)
  • Je neemt hiv-remmers, je bent therapietrouw en je virale lading is ten minste 6 maanden ondetecteerbaar. 
  • De laatste controle van de virale lading werd niet langer dan 6 maanden geleden uitgevoerd door de hiv-arts.
  • Je hebt geen andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) en er zijn geen beschadigingen aan de slijmvliezen (van mond, anus, penis, vagina) door een soa of heftige seks.

Ondetecteerbaar blijven

Therapietrouw zijn is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, ook voor die van je partner. Ondetecteerbaar blijven vereist een goede therapietrouw en medische opvolging. Weten dat je niet besmettelijk bent, is voor velen een extra motivatie om stipt de hiv-remmers in te nemen.

Gemoedsrust

Het besef dat je niet meer besmettelijk bent, zorgt voor meer gemoedsrust. De angst om iemand te besmetten kan sterk verminderen of wegvallen. Dat kan bijdragen tot een meer genieten van je seksleven en een hogere levenskwaliteit voor jou en je partner. 

Sommige mensen met een ondetecteerbare virale lading weten of geloven niet dat ze niet meer besmettelijk zijn. Correcte en duidelijke informatie is belangrijk. 

Luister naar de verschillende getuigenissen

Zonder condoom?

Voldoe je aan de voorwaarden? Laat je informeren en adviseren door de hiv-arts. Hij of zij geeft je extra informatie over onder meer condoomgebruik tijdens de menstruatieperiode of in geval van herpes. De keuze om het condoom weg te laten ligt bij jou en je partner. Je draagt samen de verantwoordelijkheid voor deze beslissing. 

  • Overweeg samen de voor- en nadelen van vaginale en/of anale seks zonder condoom.
  • Kom tot een gezamenlijk besluit waar jullie beiden achter staan. Een beslissing kan veranderen. Het is oké om er op terug te komen als je je er toch niet goed bij voelt. 
  • Blijf als hiv-positieve persoon therapietrouw en ga minstens om de 6 maanden naar de hiv-arts voor controle.
  • Laat jullie eerst testen op hepatitis c en andere soa's.

Hoge Gezondheidsraad

Het advies van de Hoge gezondheidsraad zegt dat, onder bovenstaande voorwaarden, het condoom achterwege kan blijven bij koppels waarbij 1 van de partners positief is. De Hoge Gezondheidsraad benadrukt dat het belangrijk is dat beide partners aangeven zonder condoom te willen vrijen en dat de eindbeslissing bij de hiv-negatieve partner ligt. 

Lees het advies.

Praat erover

Wil je extra informatie of zoeken jij en je partner hulp bij deze beslissing? Praat met een hulpverlener: je hiv-arts, verpleegkundige of medewerker van Sensoa Positief.

Gerelateerde getuigenissen

Een jaar geleden gestart met hiv-medicatie

Pieter, 28 jaar

Door de medicatie voel ik me weer veilig.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door