Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Je hiv-diagnose vertellen aan partner(s)

Je bepaalt zelf of en wanneer je het vertelt aan partner(s). Zeg het wel na een kans op hiv-overdracht, zodat de gepaste maatregelen genomen kunnen worden.

Vaste partner

Het kan opluchten dat je je partner inlicht. Hij of zij zal je beter begrijpen en beter kunnen steunen als het nodig is. Een disclosure aan je partner kan moeilijk en emotioneel zijn. Bereid je dus goed voor. Praat er eerst over met een hulpverlener of lotgenoot. Sensoa Positief kan je daarmee in contact brengen.

Ex-partner(s)

Licht ex-partners waarmee je geen veilige seks hebt gehad in, zodat ze zich kunnen laten testen. Je kan hen zelf inlichten, of je kan je huis- of hiv-arts vragen om dat (anoniem) voor je te doen. Ex-partners waarmee je veilige seks had, hoef je niet in te lichten.

Nieuwe relatie

Bij iemand met wie je een relatie wil, is de moeilijkste vraag wanneer je hem of haar inlicht. Onmiddellijk vertellen of niet? Beide opties hebben voor- en nadelen.

  • Onmiddellijk vertellen De kans bestaat dat je afgewezen wordt, je weet wel meteen waar je staat en blijft niet met twijfels zitten.
  • Niet onmiddellijk vertellen Het voordeel is dat je elkaar eerst beter leert kennen en kan inschatten of de relatie een kans op slagen heeft. Het nadeel is dat het moeilijker wordt om het te vertellen. Mogelijk voelt de ander zich bedrogen als je het pas later vertelt. Soms leidt dit tot een vertrouwensbreuk.

Voor welke optie je ook kiest: zo'n disclosure is nooit gemakkelijk. Bereid je dus goed voor.

Juridische gevolgen

Bewust je hiv-status verzwijgen en zonder condoom vrijen, kan juridische gevolgen hebben. De wet heeft een standpunt over disclosure. Indien je het nodige gedaan hebt om hiv-overdracht te voorkomen is de kans op vervolging klein tot onbestaande.

Gerelateerde getuigenissen

Wanneer vertel je dat je hiv hebt?

James

Het heeft een tijdje geduurd eer ik iemand ontmoette aan wie ik het durfde vertellen.Naar de getuigenis

Mijn man en oudste zoon weten dat ik hiv heb

Katrien, 39 jaar

Toen werden hem meteen een heleboel dingen duidelijk.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door