Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv-disclosure en de wet

Hiv behoort tot de persoonlijke levenssfeer. Dit betekent dat je wettelijk niemand hoeft te vertellen dat je hiv hebt, behalve na een kans op overdracht. Er is ook een verschil tussen zwijgen en liegen: zwijgen over hiv is oké, liegen (zeggen dat je geen hiv hebt, terwijl dat wel zo is) mag je niet doen.

Meldingsplicht?

Je hebt geen meldingsplicht. Dit betekent dat je niemand moet vertellen dat je hiv hebt. Ook niet je partner, werkgever, verzekeraar, arts... Vertel het echter wel na een kans op hiv-overdracht. Zo kan er, indien nodig, voor een PEP-behandeling gekozen worden.

Hiv-overdracht voorkomen

Als persoon met hiv dien je hiv-overdracht te voorkomen. Na een kans op overdracht licht je de ander in. Doe je dat niet, dan kan dit juridische gevolgen hebben als er klacht wordt ingediend.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als je samen besloten hebt om zonder condoom te vrijen en je partner raakt besmet, dan is de verantwoordelijkheid duidelijk gedeeld. Als er toch klacht wordt ingediend, zal de procureur nagaan of jij en je partner wisten dat je hiv had en hoe duidelijk de afspraak was om zonder condoom te vrijen.

Geen recht op liegen

Je hebt het recht om te zwijgen over je serostatus. Liegen mag dan weer niet. Als je werkgever of verzekeraar vraagt of je hiv hebt, mag je niet zeggen dat je géén hiv hebt. Liegen kan een reden zijn voor ontslag. Als een verzekeraar merkt dat je belangrijke gegevens achterhoudt, mag hij de verzekering ongeldig verklaren.

Juridische gevolgen

Als er klacht wordt ingediend, beslist de procureur of de klacht geseponeerd wordt of naar de rechtbank moet. Als de klacht naar de rechtbank gaat, volgt een proces. Indien je het nodige gedaan hebt om hiv-overdracht te voorkomen is de kans op vervolging klein tot onbestaande.

Strafwetten en hiv-overdracht

In België zijn er geen aparte strafwetten voor hiv. Sensoa is tegen elke vorm van strafrecht voor hiv-overdracht.

Gerelateerde getuigenissen

Wanneer vertel je dat je hiv hebt?

James

Het heeft een tijdje geduurd eer ik iemand ontmoette aan wie ik het durfde vertellen.Naar de getuigenis

Schuldgevoel over hiv

Iris, 26 jaar

Hiv kan iedereen overkomen.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door