Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Over deze site

Sensoa lanceert levenmethiv.be

(28/11/2012)

Om mensen met hiv te informeren en ondersteunen, lanceert Sensoa in aanloop naar wereldaidsdag (1 december) de nieuwe site Levenmethiv.be (link is external). In zes thematische blokken wordt stilgestaan bij alle medische aspecten van hiv, gezond leven, praten over hiv, dagelijks leven, seksualiteit en waar naartoe voor hulp. Daarnaast biedt de site nieuws, een kalender met activiteiten voor mensen met hiv en hun omgeving en de mogelijkheid om in te schrijven op de e-nieuwsbrief. Levenmethiv.be streeft naar een grote herkenbaarheid met tal van geschreven getuigenissen van mensen met hiv. 'Je staat er niet alleen voor' luidt het op de promotieaffiche en banner. En dat is wat Sensoa met de site wil uitdragen naar iedereen die getroffen is door hiv.

Levenskwaliteit met hiv staat centraal

Mensen met hiv hebben ondertussen ook een levensverwachting die gelijk is aan deze van mensen zonder hiv. De site besteedt daarom aandacht aan het dagelijkse leven met artikels over hiv en werken, reizen, vrije tijd en verzekeringen. Maar ook discriminatie en hoe daarop te reageren, komt aan bod. De rubriek 'gezond leven' focust dan weer op voeding, beweging, rust, mentale gezondheid en ouder worden. Ook de risico's van roken, alcohol en drugs in combinatie met hiv, krijgen hun plaats. 

Vertellen dat je hiv hebt is nog steeds niet evident, maar om je goed in je vel te voelen is een 'leven zonder een geheim' noodzakelijk. Daarom geeft de site tips, staat stil bij praten met de partner, de omgeving en artsen en wat de wet daarover zegt. Het onderdeel 'seksualiteit' heeft het naast seks en relaties, ook over veilig vrijen, hiv en soa, anticonceptie, kinderwens en zwangerschap. Mensen met hiv gaan opnieuw relaties aan en hebben seks. Vaak is die beladen met de vrees de ander te besmetten, de grootste angst van mensen met hiv. Nochtans is die vrees grotendeels onterecht.

Geen basis voor discriminatie van mensen met hiv

Bij 80% van de mensen met hiv die in België behandeld worden, is na zes maanden het virus niet meer te detecteren in hun bloed, dankzij een adequate behandeling. Dat betekent letterlijk dat die personen nog nauwelijks 'besmettelijk' zijn. De irreële angst voor mensen met hiv gebaseerd op de angst voor besmetting, heeft zo nog minder grond. Ook het feit dat de levensverwachting van een persoon met hiv gelijk is aan persoon zonder hiv, neemt een grond voor discriminatie weg. 

De site is er in de eerste plaats voor mensen met hiv, maar wil ook bijdragen tot meer kennis over hiv. Een beter begrip van 'hiv' en 'leven met hiv' kan een een stap zijn naar meer aanvaarding van mensen met hiv. Want uitsluiting hangt nog steeds samen met een gebrek aan kennis. Ook daarom wordt de site gelanceerd in aanloop naar wereldaidsdag, een dag waarop solidariteit met mensen met hiv centraal staat.

In de loop van 2013 wordt er nog gewerkt aan een extra luik met informatie op maat van hulpverleners.

 

Levenmethiv.be is mogelijk door de steun van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door