Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Mijn soa stopt bij mij!

30/11/2017

Heb je een soa? Je kan je (seks)partner anoniem verwittigen via de website www.partneralert.be.

Partneralert.be

Iemand vertellen dat je een soa hebt, is niet evident. Toch is het belangrijk. Je vermijdt verdere verspreiding van de soa.

Voortaan kan je anderen, met de hulp van een arts, anoniem waarschuwen via Partneralert.be.

Anonieme verwittiging

Een partner verwittigen (partnernotificatie) over hiv of een andere soa gebeurt veel te weining. Het ITG onderzoekt of een anonieme waarschuwing meer mensen aanzet om hun partner op de hoogte te brengen.

Seksuoloog Tom Platteau van het ITG coördineert het project. “Het behandelen van een soa én het inlichten van sekspartners zijn belangrijk om het aantal nieuwe infecties in te dijken. Dat persoonlijk doen is niet altijd even eenvoudig. Dat ervaren we ook in onze polikliniek. Via Partneralert.be kun je sekspartners anoniem op de hoogte stellen en helpen om verdere verspreiding van de soa in te perken.”

Hoe werkt partneralert?

In deze eerste fase gebeurt de anonieme verwittiging enkel via de Belgische aidsreferentiecentra. Patiënten krijgen een code waarmee ze via de Partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. De website houdt geen persoonlijke gegevens bij. De identiteit van verzender en ontvanger blijven anoniem.

Samenwerking

Sensoa werkt mee aan dit project. Er is immers vraag en behoefte naar anonieme verwittiging. 

Ook holebibeweging çavaria en BREACH (Belgium Research on AIDS and HIV Consortium) steunen het project. Financiële ondersteuning komt van Gilead, ViiV Healthcare, Janssen Pharmaceutica en Antwerp Diner.

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door