Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Eerste Vlaamse hiv-muur in Antwerpen onthuld

23/05/2018

hiv-muur in AntrwerpenAntwerpen heeft er een dubbele hiv-muur bij. Op de hoek van de Oude Beurs - Lange Doornikstraat schilderde de Antwerpse street artist Larsen Bervoets in opdracht van Sensoa een indrukwekkende muurschildering over twee gevels. De boodschap is duidelijk: We all live with HIV! Bedoeling is hiv opnieuw meer zichtbaarheid te geven en tot gespreksonderwerp te maken.

Stigma blijft aan hiv kleven

De muur komt er niet toevallig. Hiv lijkt soms een vergeten probleem. Goed nieuws is dat hiv door de efficiënte behandeling een chronische aandoening is geworden. Mensen met hiv hebben dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Bovendien kan door de medicatie het virus zo terug gedrongen worden, dat hiv niet meer wordt doorgegeven. 
Jammer genoeg blijft er een groot stigma aan de aandoening kleven. Veel mensen durven er niet voor uitkomen dat ze leven met hiv. Of mensen deinzen achteruit als iemand vertelt dat hij of zij leeft met hiv. Zo wordt hiv een beetje een onzichtbare aandoening, terwijl bijvoorbeeld 1 op 20 homo’s leeft met hiv. 

Hiv opnieuw in de schijnwerpers plaatsen

Hoog tijd dus om hiv opnieuw meer zichtbaarheid te geven en tot gespreksonderwerp te maken. Niet op een zware, beladen, negatieve manier, wel zoals de muurschildering: sereen en hoopvol. Want dat is wat mensen met hiv willen: dat hiv er niet toe doet en gewoon bespreekbaar is. Of zoals Patrick Reyntiens het stelt: “Ik moet telkens afwegen of ik over hiv vertel of niet, het onbezonnen zijn is soms weg. Ik heb geleerd om gevoelens van angst en schaamte opzij te zetten en er voluit voor te gaan.”

Doe ook mee: loop even langs de Hiv-muur, maak een selfie met de muur op achtergrond en post het op facebook of instagram met #HivMuur

 

Met dank aan de Vlaamse overheid, Str8FW en AntwerpDiner!

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door