Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Medische opvolging van mensen met hiv

Hiv is een chronische aandoening. Door de medische opvolging en behandeling is een kwaliteitsvol leven met hiv mogelijk. 

Op controle

Heb je hiv, dan ga je regelmatig op controle in een hiv-referentiecentrum. Dit is om de 3 tot 6 maanden. Vlak na de hiv-diagnose, bij het starten met hiv-medicatie of bij gezondheidsproblemen ga je wat vaker. 

Onderzoek

De controle bestaat uit:

  • Een bloedonderzoek waarbij onder andere de virale lading en de CD4-waarden gemeten worden. Zo ziet de hiv-arts hoe het met het afweersysteem gesteld is.
  • Een kort lichamelijk onderzoek door de hiv-arts.
  • Een bespreking van eventuele klachten.

Behandeling

Het doel van de behandeling is een ondetecteerbare virale lading, zodat je afweer infecties kan voorkomen. Je beslist in samenspraak met de hiv-arts wanneer je start met hiv-remmers.

Lichamelijke en geestelijke gezondheid

In het hiv-referentiecentrum kunnen mensen met hiv, hun omgeving en professionelen terecht voor informatie, ondersteuning en advies. Artsen werken er samen met verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, therapiecounselors, psychologen, seksuologen, voedingsdeskundigen... Zij zijn allemaal opgeleid en gebonden aan het beroepsgeheim. Je kan ook bij anderen terecht voor je geestelijke gezondheid

Je kiest zelf naar welk hiv-referentiecentrum je gaat.

Gerelateerde getuigenissen

Mijn geheim doorbreken

Maarten, 37 jaar

Hoe gewoner je er over doet, hoe gewoner de andere mensen er over doen.Naar de getuigenis

Apothekers hebben beroepsgeheim

Bart Van Ghyseghem

Het beroepsgeheim is absoluut voor mij.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door