Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Bijwerkingen van hiv-remmers

Soms heeft hiv-medicatie bijwerkingen. De meeste mensen hebben er weinig last van. Tijdens de medische opvolging word je op bijwerkingen gecontroleerd.

Bijsluiterteksten

Laat je niet afschrikken door de bijsluiterteksten van hiv-remmers. Daarin staan álle nevenwerkingen die bij het testen van het geneesmiddel voorkwamen, ook al was het maar bij 1 persoon.

Eerste weken

De eerste weken kan je last krijgen van diarree, misselijkheid, duizeligheid of vermoeidheid. Dat is normaal: het lichaam went aan het medicijn.

Meld nevenwerkingen altijd aan de hiv-arts, zeker bij:

  • huiduitslag en koorts
  • klachten die verergeren

Onopvallende bijwerkingen

Sommige bijwerkingen merk je niet op. Veranderingen in de suikerhuishouding bijvoorbeeld, of een verhoging van de cholesterol. Op lange termijn zijn zulke nevenwerkingen schadelijk. De hiv-arts controleert ze tijdens de medische opvolging en neemt zonodig gepaste actie.

Langdurig gebruik

Er zijn nevenwerkingen die het gevolg zijn van langdurig gebruik: een verhoogde cholesterol bijvoorbeeld. Laat je niet afschikken door verhalen hierover. Als er op termijn toch bijwerkingen optreden, dan kan je met de hiv-arts naar oplossingen zoeken.

Invloed op seks

Hiv en een aantal hiv-remmers kunnen je verlangen naar seks doen afnemen en de vaginaslijmvliezen doen uitdrogen, wat pijn bij het vrijen kan veroorzaken. Sommige hiv-remmers tasten ook de zenuwen aan (neuropathie) wat kan leiden tot erectieproblemen. Medicatie om nevenwerkingen te behandelen kunnen een negatieve invloed hebben op je seksleven. Antidepressiva bijvoorbeeld kunnen erectie- of orgasmeproblemen veroorzaken. Van sommige medicijnen die de eetlust stimuleren, krijg je minder zin in seks.

Wisselwerkingen

Andere medicijnen, alternatieve middelen, alcohol of drugs kunnen bijwerkingen versterken. Er is dan sprake van wisselwerkingen. Breng je hiv-arts op de hoogte als je andere middelen gebruikt. Zeg ook aan de huisarts dat je hiv-medicatie neemt. Zo houden ze er rekening mee bij onderzoeken en behandelingen.

Raadpleeg de hiv-arts

Spreek de hiv-arts en/of therapiecounselor aan wanneer nevenwerkingen erger worden, niet verdwijnen, of zwaar zijn om te dragen. Verander nooit op eigen initiatief iets aan de combinatietherapie. Dat vergroot de kans op resistentie.

Gerelateerde getuigenissen

Een jaar geleden gestart met hiv-medicatie

Pieter, 28 jaar

Door de medicatie voel ik me weer veilig.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door