Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv-zelftests: (online) verkoop

Het nationaal hiv-plan vermeldt het gebruik van hiv-zelftests als een manier om mensen met hiv zo snel mogelijk op te sporen. Er zijn een aantal redenen om zo'n test te gebruiken. Zo kan je de test zelf uitvoeren, zonder tussenpersoon. Informeer je goed over de zelftest. En weet dat je voor een hiv-test ook altijd terecht kan bij je huisarts.

Belgisch hiv-plan

In het Belgisch hiv-plan worden hiv-zelftests vermeld. In dit plan wordt het belang onderstreept om mensen met hiv zo snel mogelijk op te sporen. Hoe sneller hiv wordt opgemerkt en behandeld, hoe kleiner de kans dat het wordt doorgegeven. Want een tijdig opgestarte behandeling komt de gezondheid van de betrokken persoon meer ten goede.

Redenen voor hiv-zelftest

Er zijn genoeg redenen om het huidige testaanbod uit te breiden:

 • In Vlaanderen worden nog steeds 39% van de diagnoses laattijdig vastgesteld.
 • 1 op 7 van de Vlaamse homomannen zou niet weten dat hij hiv-positief is.
 • Best wat mensen hebben moeite om een hiv-test te bespreken met hun huisarts. 

Toch dragen op dit moment de hiv-zelftests die via internet te koop worden aangeboden in België geen CE-label. Dit wil zeggen dat hun effectiviteit nog onvoldoende is aangetoond. En er is nog geen duidelijkheid over de regelgeving van de verkoop van dergelijke zelftests. Dat maakt het aanbod op dit moment illegaal.

Meer zelfstandigheid

Zelftests zijn tests die mensen zelf kunnen aanschaffen, uitvoeren en het resultaat aflezen zonder tussenkomst van een arts of ander medisch geschoolde medewerker. Gegevens uit de UK tonen aan dat mensen die zich nog nooit lieten testen of een test uitstelden, wel bereid zijn om een zelftest af te nemen.

Sensoa houdt al langer een pleidooi om het aanbod van testen beter af te stemmen op de behoefte van de gebruikers.

 • Zelf kunnen kiezen hoe en wanneer je een test afneemt, geeft mensen meer zelfstandigheid.
 • Mensen kunnen hierdoor zelf beslissingen nemen over hun (seksuele) gezondheid en zorg.

Gezien zelftests worden aangeboden op het internet, bestaat een grote toegankelijkheid en anonimiteit. Er dient niet met een tussenpersoon over gepraat te worden, noch over eventuele risico’s. En de test kan volledig zelfstandig worden afgenomen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de zelftest zo vaak te gebruiken als ze wensen. 

Correcte informatie

Duidelijke en correcte informatie over de zelftests en het totale testaanbod helpen je bepaalde keuzes te maken. Op dit moment is het nog niet volledig duidelijk hoe het staat met de regelgeving van de onlineverkoop van zelftests in België. Het wettelijk kader dient nog te worden uitgeklaard. Duidelijke regelgeving is belangrijk om de goede kwaliteit van het testaanbod te garanderen en toegang tot informatie en zorg te verzekeren.

Tips

De volgende tips kunnen je helpen:

 • Controleer of de test een CE-label draagt. Dat is een Europees kwaliteitslabel. Het huidige online-aanbod van hiv-zelftests is op dit moment nog niet voorzien van een geldig CE-label. De kwaliteit van de tests kan hierdoor onvoldoende gegarandeerd worden.
 • Houd rekening met de vensterperiode na een onbeschermd seksueel contact. De meeste zelftests kunnen pas na 3 maanden hiv met voldoende zekerheid opsporen. Kijk na of het gebruik en interpretatie van het resultaat duidelijk zijn uitgelegd in de handleiding. 
 • Wanneer de test een reactief resultaat geeft (mogelijke hiv-infectie), vraag dan aan je huisarts een hiv-test ter bevestiging van het resultaat. Dit kan enkel met een klassieke hiv-test. 
 • Krijg je een niet-reactief resultaat met de zelftest (geen hiv-infectie)? Overweeg om naar de huisarts te gaan. Een hiv-zelftest test enkel op hiv, niet op andere soa’s. 
 • Wees prijs- en kwaliteitsbewust. Testen bij de huisarts is nog steeds goedkoper en betrouwbaarder. 

Algemene informatie

Waar kan je terecht voor een hiv-test?

 • Ga naar je huisarts voor een hiv-test. Hij of zij neemt een kleine hoeveelheid bloed af en stuurt dit op naar een labo. Na ongeveer 1 week kan je naar de huisarts voor het resultaat.

Kan je je anoniem laten testen?

 • Je huisarts is gebonden aan het beroepsgeheim: hij mag de uitslag dus niet doorvertellen. Je kan ook naar een andere arts gaan voor de test. Je arts kan er ook steeds voor zorgen dat de factuur van het onderzoekslabo niet thuis aankomt.
 • In Vlaanderen kan je je anoniem laten testen op 2 plaatsen: het Elisa-centrum in Brussel en het helpcenter in Antwerpen. Je kan daar vragen dat het resultaat bij hen (en dus niet bij je thuis) toekomt, zodat je daar het resultaat te horen krijgt. Je kan daar ook je naam laten vervangen door een code. Voor die tests betaal je wel meer. De test wordt dan niet terugbetaald door het ziekenfonds. Je betaalt dan ongeveer €20.

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door