Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wat doet een sociaal verpleegkundige?

Erika Delporte

De patiënt beslist zelf of hij ingaat op ons aanbod.

Mijn werk als sociaal verpleegkundige in een aidsreferentiecentrum heeft verschillende facetten. Als nieuwe patiënten de diagnose te horen krijgen, worden wij  samen met de therapiecounselor voorgesteld. Wij doen een eerste opvang, polsen hoe de patiënt zich voelt na het horen van de diagnose en stellen hem gerust. We kijken naar de sociale situatie van de persoon: is het een alleenstaande, werkt hij of niet, is de mutualiteit in orde… Dat laatste is erg belangrijk voor de terugbetaling van de hiv-remmers. Ook de eventuele kinderwens komt aan bod evenals de therapiemogelijkheden, enzovoort. 

Ons aanbod is een voorstel, geen verplichting. De patiënt beslist zelf of hij verder ingaat op ons aanbod. Het is belangrijk dat mensen goed weten waarvoor ze hier terechtkunnen. Dat sterk afhankelijk van persoon tot persoon: vragen over toekomstperspectief,  behandeling, relaties...  Sommigen geven aan dat ze geen nood hebben aan een sociale dienst omdat ze goed omgeven zijn door vrienden en familie. Toch gebeurt het dat ook die mensen na verloop van tijd toch eens een gesprek willen met ons of op zoek zijn naar lotgenoten. Ook partners en familie komen wel eens op gesprek. Uiteraard zijn wij en de artsen gebonden aan het beroepsgeheim.

 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

Deze getuigenis gaat over

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door