Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wat als je partner hiv heeft?

Dimitri, 38 jaar en Wendy, 39 jaar

Het bijzondere verhaal van een doodgewoon koppel

Dimitri was meteen verkocht toen hij Wendy zag: "Een opgewekte vrouw met gevoel voor humor." En met hiv, zo zou ze hem al snel toevertrouwen. Hoe ga je er als koppel mee om als een van de twee seropositief is?

Het verhaal van Wendy en Dimitri begon anderhalf jaar geleden zoals dat van talloze andere stellen -met liefde op het eerste gezicht. Tijdens een etentje in Gent sloeg de vonk over. “Ik was meteen verkocht”, vertelt Dimitri. “Bovendien is Wendy net als ik een huiselijk type en houden we allebei van lezen.”

Ook bij Wendy was het meteen raak. Toch werd Wendy verliefd met de handrem op. “We hebben over zoveel dingen gepraat, van onze jeugd tot vorige relaties. Over alles eigenlijk, op 1 aspect van mezelf na. Iets waarvan ik vreesde dat het al de rest zou overschaduwen en dat Dimitri er totaal op zou afknappen.”

Nooit meer een lief

De eerste jaren na de diagnose stond haar hoofd niet naar een nieuwe relatie, bekent Wendy. “Mijn gevoel van eigenwaarde had toch een stevige knauw gekregen. Zeker in het begin vreesde ik dat ik nooit meer een lief zou vinden, omdat niemand me nog zou willen en seks gewoon te ingewikkeld en riskant zou zijn. Gelukkig ben ik vrij snel in opstand gekomen tegen dat zelfmedelijden. Je bent nooit zo geweest, dacht ik, dus je gaat er nu niet mee beginnen. Na een tijd durfde ik dus wel weer te flirten. Maar voor een serieuze relatie was ik niet klaar. Daarvoor moest ik eerst in het reine komen met mezelf en hiv een plaats geven.”

Zoenen en knuffelen

Praten over hiv is dan geen punt, echte verliefdheid kan de dingen wel wat ingewikkelder maken. “Ik denk niet dat iemand zichzelf ooit voorstelt en meteen over hiv begint. Maar als je iemand leuk vindt zonder meer, is het makkelijk om open kaart te spelen. Je hebt niet echt iets te verliezen. Met Dimitri was ik doodsbenauwd om hem over mijn hiv te vertellen. Maar ik kon dat gesprek niet blijven uitstellen. Ik was dan misschien geen bedrieger, helemaal oprecht was ik evenmin. Dat wrong. En dan was er nog seks. Dimitri toonde een engelengeduld en maakte er geen punt van dat we het bij zoenen en knuffelen hielden, maar ik kon er niet omheen blijven fietsen.”

Iemand met hiv?

3 weken na hun eerste ontmoeting waagde Wendy de sprong. “Een emotioneel moment”, zegt Dimitri. “Het kwam totaal onverwacht. Toen Wendy aangaf dat ze me iets moest vertellen, dacht ik trouwens aan heel andere dingen. Dat ze een ander had bijvoorbeeld, of getrouwd was. Verliefd zijn op iemand met hiv? Dat was het laatste waarmee ik rekening hield.”

Eenvoudige spelregels

Aan de voortzetting van de relatie heeft Dimitri nooit getwijfeld. “Ik ben niet iemand die snel panikeert. Het hielp dat Wendy me meenam naar haar eerstvolgende afspraak in het UZ Gent. Zo kon ik ergens terecht met mijn vragen en alles in perspectief plaatsen. Maar ik heb op geen enkel moment gedacht dat een relatie met iemand zonder hiv toch makkelijker of beter zou zijn. Op enkele eenvoudige spelregels na, verandert hiv niets aan wat je met elkaar hebt.” Wendy is voor hem exact dezelfde persoon gebleven.

Spontane seks

De eerste maanden vrijden Dimitri en Wendy met condoom. 3Voor mij was de seks fijn en onbezorgd”, vertelt Dimitri, “maar bij Wendy speelde het verantwoordelijkheidsgevoel. In haar ogen konden we niet voorzichtig genoeg zijn en konden we het condoom niet vaak genoeg verwisselen. Naast het bed hadden we daar een enorme voorraad van staan. Wendy's stress had uiteraard ook een effect op mij. Tegen de tijd dat ik haar gerustgesteld had, was mijn erectie alweer een heel stuk minder.”

Zelfs met een lage virale lading in haar bloed en een condoom had Wendy niet veel nodig om in paniek te raken. “Niet alleen tijdens de seks, maar ook achteraf. Ik overpeinsde tot vervelens toe of alles wel correct verlopen was. Heel vermoeiend allemaal.”

Wendy startte in september 2016, vooral voor haar eigen gemoedsrust, met hiv-medicijnen. De medicijnen maken mensen met hiv niet meer besmettelijk. Daardoor vrijen Wendy en Dimitri nu zonder condoom. “En zonder kopzorgen”, bevestigen ze in koor.

Een gewoon koppel

Een relatie met een partner met hiv verschilt in geen enkel opzicht van andere relaties. “Er wordt van mij niet meer of minder verwacht dan van andere mannen. Naar mijn gevoel functioneren we op dezelfde manier als andere koppels.”'

Ze maken stilaan plannen om te gaan samenwonen. “Daarna zullen we zien wat er gebeurt. Zoals andere koppels zullen we allebei moeite moeten doen om het vuur brandend te houden, om elkaar te blijven boeien. Ik zou bijvoorbeeld niet bij Dimitri blijven uit angst dat hij mijn enige en laatste kans op geluk is. Daar ben ik ondertussen te zelfzeker voor. Maar dezelfde spelregels gelden uiteraard ook voor hem. Dimitri zal de lat heus niet lager leggen omdat ik hiv heb. Als ik het verknal, zal ik het geweten hebben.”

 

Bron: Knack, 29/11/2017

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door