Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

James-vertelt-mogelijke-partners-dat-hij-hiv-heeft

Wanneer vertel je dat je hiv hebt?

James

Het heeft een tijdje geduurd eer ik iemand ontmoette aan wie ik het durfde vertellen.

Ik leef al 10 jaar met hiv en kreeg samen met mijn toenmalige vriend mijn diagnose. Na een tijdje hebben we die relatie beëindigd. Het was vreemd om na mijn relatie plots weer ‘de markt’ op te gaan.

Flirten

Het heeft een tijdje geduurd eer ik iemand ontmoette aan wie ik het durfde vertellen. Meestal zorgde ik dat een flirt met mogelijk vervolg snel eindigde. Ik had enkele anonieme contacten. Tot ik iemand ontmoette. Ik vertelde het bij ons eerste weerzien, de dag na onze ontmoeting. Hij was zeer begripvol en reageerde niet angstig of zo. Na hem volgden nog enkele kortere relaties.

Euhm... ik heb hiv

Wanneer ik de indruk krijg dat het wel klikt en iets meer kan worden, kan ik gewoon niet anders dan het te vertellen. Hiv is niet het meest belangrijke aspect in mijn leven, maar het is toch wel meer dan een detail. Langer verzwijgen zou voor mezelf niet eerlijk zijn. Meestal heb ik het al gezegd nog voor het eerste sekscontact. Hoewel ik me soms wel afvraag of het verschil maakt als ik langer wacht. Wanneer je iemand ontmoet bij wie ook iets gaat branden, dan heb je veel sneller het gevoel dat je iets verzwijgt. Dan is bij mij de druk groter om open te zijn, eerlijk over jezelf en je gevoelens, over zaken uit je leven en je verleden.

In losse contacten zwijgt iedereen

Bij anonieme contacten zeg ik niets. Ik let wel goed op wat ik wel of niet doe. Ik vind dat bij een anoniem contact gevoelens veel minder een rol spelen. Je weet beiden dat je enkel interesse hebt voor kort plezier. In losse contacten zwijgt iedereen. Daar hoeven geen diepgaande gesprekken, emoties of vertrouwen een rol te spelen. Condooms zijn daarbij eigenlijk iets dat erbij hoort. Althans in het homomilieu. Iedereen weet dat het zo zou moeten gebeuren. De praktijk laat natuurlijk vaak te wensen over. Maar je hoeft geen excuus te bedenken om er één te gebruiken. 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door