Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Katrijn Van Giel

Vroeg starten met hiv-medicatie

Roland, 59 jaar

Ongelooflijk, wat die pillen doen.

Ik ben nog niet zo lang geleden met hiv-remmers begonnen, 2 jaar na mijn diagnose. Dat was eigenlijk ook nog niet nodig, want ik had nog meer dan 500 CD4-cellen. Maar ik kwam in aanmerking om mee te doen aan een internationale studie over vroeger opstarten en de hiv-arts had me aangeraden om voor mijn openhartoperatie met medicatie te starten. Ik heb dan 14 dagen de tijd genomen om erover na te denken en heb erover gepraat met mijn familie en mijn huisarts. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik ermee begonnen.

Ik heb er geen hinder van, nee. Integendeel. Na een week was mijn virale lading al gedaald. Na 4 maanden ben ik dan nog eens op controle geweest en toen was mijn virale lading ondetecteerbaar, terwijl mijn CD4-cellen bij de hoogste lagen. Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen. Door die medicatie gaat het genezingsproces van mijn openhartoperatie ook sneller. Ik heb er eigenlijk alleen maar voordeel van gehad. Die pillen hebben alleszins geen effect op mijn levensstijl. Zij veranderen niet wie of wat ik ben, hé. Ik heb de indruk dat het alleen maar beter kan gaan als je met medicatie start.

Ik neem mijn pillen elke dag om 6 en om 10 uur ‘s avonds. Bij de eerste pil eet ik wat, een appel of banaan bijvoorbeeld. Om 10 uur neem ik dan mijn 2de pil. ’s Morgens neem ik ook nog eens 2 pillen voor mijn hart en ’s avonds nog 1 voor mijn cholesterol. 5 pillen per dag dus. Op het werk is dat geen probleem, nee. Je kan gaan plassen en je pilletje nemen maar dat vind ik zo zwak. Als ik om 6 uur nog in een vergadering zit, dan zeg ik gewoon dat ik mijn medicatie moet nemen. Mijn collega’s weten waarom en stellen daar verder geen vragen over.

Ik neem mijn medicatie altijd stipt in. Daar is zelfdiscipline voor nodig maar het heeft ook voordelen, hé. Als je hiv hebt, moet je voor jezelf zorgen, vind ik. Daarom ga ik ook sporten. Zelfzorg is belangrijk, maar een goede huisarts is dat ook. Iemand die je persoonlijk kent en tegen wie je kan zeggen hoe het gaat. Iemand die je goed kan informeren ook, zonder er doekjes om te winden. 

 

 

 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door