Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tijdens seks grenzen aftasten

Jean-Paul

Maak goede afspraken en weet waar je je goed bij voelt.

Ik leef al 10 jaar met hiv, had al verschillenden korte relaties en nu voel ik me zeer goed in mijn huidige relatie. Ik heb hem vrijwel meteen gezegd dat ik hiv-positief was. We hadden kort daarvoor een discussie gehad over hiv en verantwoordelijkheid. Hij had daar sterke ideeën over. Het was dan ook met een bang hart dat ik vertelde zelf hiv te hebben. Tot mijn grote verbazing koos hij echter om met mij verder te gaan. Seks met een hiv-positieve partner was wennen voor hem, ons ‘menu’ beperkte zich tot enkele zaken. Hij was niet echt goed op de hoogte van wat wel en niet kon.

Het is eigenlijk gek, maar ik denk dat de rollen nu omgekeerd zijn. In het begin was ik eigenlijk vrij gerust, ik wist grotendeels wat kon en niet kon. Ik respecteerde ook heel sterk zijn nood aan ‘zachtjes aan’. We zijn nu echter enkele jaren samen en ik zie dat de angst bij hem eigenlijk weg is. Hij ziet mij nu als partner en niet als ‘seropositieve partner’.

Op zich heel goed natuurlijk. Maar als we seks hebben wil hij soms wel eens de grenzen aftasten of zelfs overschrijden. Zeker toen bekend raakte dat mensen met een ondetecteerbare virale lading minder kans zouden hebben op overdracht. Ondanks mijn ondetecteerbare virale lading en mijn steeds stijgende CD4-cijfers, voel ik me zeer onzeker om zo’n stap te zetten.  Het is al wel eens zonder condoom gebeurd, zonder klaarkomen en zo. Achteraf heb ik het dan toch moeilijk. De angst dat hij toch op die wijze positief zou worden, zit er bij mij diep in.  Hij kiest er natuurlijk ook zelf voor, maar ik zou toch diegenen zijn die hiv dan doorgeeft.  Anderzijds is het zo verdomd lastig om telkens te moeten aangeven ‘dit mag niet', ‘dat is ook een risico’, ‘stop … niet verder’.

Af en toe hebben we het over ‘veilig vrijen’ en hoe we deze term invullen. Ook over hoe open of gesloten onze relatie zou moeten zijn. Dat helpt wel om onze visies te begrijpen. Ik denk dat het belangrijk is duidelijke afspraken te maken en vooral ook te kijken waar je je goed bij voelt. Als je dingen begint te doen die aan je vreten, dan wordt het moeilijk. Dat blijft hetzelfde bij iemand positief of negatief. Elkaar respecteren is cruciaal. 

Ik heb het gevoel dat we nog wel een tijd samen zullen blijven. 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door