Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Schuldgevoel over hiv

Iris, 26 jaar

Hiv kan iedereen overkomen.

Ik leef nu 3 jaar met hiv, mijn gezondheid is heel goed en ik heb het gevoel dat ik het een plaats heb gegeven. Maar toch zit ik ergens wel met een schuldgevoel. Met het idee dat het mijn eigen schuld is dat ik hiv heb, dat ik maar met condoom had moeten vrijen. Het niet vrijuit kunnen zeggen, het gevoel van met een geheim te zitten, blijf ik ook moeilijk vinden. Ik heb het vooral moeilijk op momenten waarop hiv veel in de media komt. Dan ben ik bang dat collega’s erover beginnen babbelen, omdat ik niet weet hoe ik erop moet reageren. Laatst vertelde een collega me over een homovriend van haar die met iemand geslapen had die seropositief was. Ik ben dan maar vlug over iets anders begonnen, maar ik ging vanbinnen een klein beetje dood.

In zekere zin ben ik zelf besmet geraakt door bestaande vooroordelen over hiv. Net als vele anderen ging ook ik ervan uit dat hiv vooral bij homo’s, druggebruikers en prostituees voorkwam, dat het mij zeker niet zou overkomen. Maar zoals ik nu maar al te goed besef: het kan iedereen overkomen. 

Ik heb in die paar jaar ook al veel andere mensen met hiv leren kennen en ik weet dat ik bij een aantal van hen altijd terecht kan als ik erover wil praten. Maar ik heb daar op dit moment eigenlijk minder behoefte aan.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door