Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Katrijn Van Giel

Psycholoog in een aidsreferentiecentrum

Filip Schyvens

Een psycholoog wil vooral veiligheid en vertrouwen geven.

Ik werk als psycholoog in het aidsreferentiecentrum van het universitair ziekenhuis in Brussel. Ik zie bijna dagelijks mensen met hiv. De meesten komen bij mij terecht nadat ze werden doorverwezen door de arts. Maar je kan ook op eigen initiatief komen. De ene keer blijft het bij één gesprek, de andere keer gaat het om een langdurige begeleiding. Ik heb ook patiënten die af en toe eens langskomen.

In principe kan alles wat met hiv te maken heeft aan bod komen, zoals stigma, leven met een geheim, seksualiteit en relaties, medicatie, kinderwens … Wat niks met hiv te maken heeft mag ook besproken worden, maar dan beperk ik me wel tot advies of doorverwijzing.

Ik werk bij elke patiënt anders, maar wat ik wel steeds naga, is of ze de basis begrepen hebben. Wie een realistisch beeld heeft van leven met hiv kan er beter mee omgaan, wordt zelfredzamer. Daarom wil ik dat al mijn patiënten op minstens een deel van hun vragen zelf kunnen antwoorden. Die kennis komt altijd van pas. Als ze bijvoorbeeld willen praten over hiv met hun familie, partner, vrienden kunnen ze hen beter geruststellen. Of bij het starten met medicatie helpt het ook als je de werking ervan goed begrijpt.

Ik ben als psycholoog meer geïnteresseerd in beleving in vergelijking met een arts. Ik wil vooral veiligheid en vertrouwen geven. Een psycholoog probeert te luisteren zonder te oordelen, zodat mensen hun verhaal kunnen doen. In hun eigen omgeving is dat soms nog niet mogelijk.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

Deze getuigenis gaat over

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door