Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Nieuw evenwicht vinden in je (seksueel) leven

Ruth, 36 jaar, seksuologe

Het is belangrijk om correcte info te hebben.

Ik heb altijd een grote interesse gehad in hiv en de impact die hiv kan hebben op mensen. Dat is ook één van de redenen waarom ik seksuologe wou worden. Hiv als aandoening kan niet enkel een impact hebben op de persoon en zijn of haar seksleven, ook op de omgeving en zijn of haar partner. Mensen staan voor de taak een nieuw evenwicht te vinden in hun leven en dus ook in hun seksueel leven. En daar kan je als seksuoloog bij helpen. Want welke seksuele moeilijkheid of uitdaging het ook is, hiv- gerelateerd of niet, als seksuoloog bezit je een aantal basisvaardigheden waar je beroep op kunt doen om mensen te ondersteunen en te begeleiden.

Steunen op je vaardigheden is één ding. Langs de andere kant is het volgens mij belangrijk om steeds over correcte informatie te beschikken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere onderwerpen, maar zeker ook voor hiv. Hiv is op zich een jonge ziekte waar we steeds meer van te weten komen. De informatie die ik over hiv kreeg tijdens mijn studies is ondertussen verouderd. Toen was er bijvoorbeeld geen sprake van 'ondetecteerbare virale lading'.

Verder zijn de boodschappen over veilig vrijen en hiv-besmettingsrisico complexe en ingewikkeld. En ik merk dat het mensen helpt om deze informatie en de impact hiervan rustig te overdenken. Het is niet mijn taak om de boodschap gemakkelijker te maken, wel om mensen te helpen de boodschap ten volle te begrijpen. Want dat is volgens mij erg belangrijk om terug het gevoel van controle te krijgen en eigen keuze's te maken omtrent veilig vrijen.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door