Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Mijn man en oudste zoon weten dat ik hiv heb

Katrien, 39 jaar

Toen werden hem meteen een heleboel dingen duidelijk.

Ik heb drie kinderen en leef al vier jaar met hiv. Ik voel me goed nu. Na vier jaar heb ik hiv een plaats kunnen geven in mijn leven. Ik ben gezonder gaan leven. Ik let op mijn voeding, ik rook niet meer en drink ook minder alcohol, al zegt de arts dat af en toe een glaasje geen kwaad kan. Ik kan ook beter relativeren nu.

Meteen na de diagnose heb ik het aan mijn man verteld.  Dat was heel intens. De diagnose schoof naar de achtergrond, onze relatie kwam centraal te staan. Uiteindelijk hebben we beslist om samen verder te gaan en sindsdien zijn we veel opener tegen elkaar, zeggen we duidelijk wat we willen. We doen ook bewust een aantal leuke dingen samen, zonder de kinderen. Ook op seksueel vlak gaat het goed. Doordat we met elkaar moesten praten over veilige seks zijn we ook meer beginnen praten over vrijen met elkaar.

Ik wilde er in het begin ook met zoveel mogelijk mensen over praten. Dat is normaal, denk ik. Het is nieuw, het houdt je bezig, je bent bezorgd… Nu volstaat het dat ik erover kan praten met mijn partner.

Onlangs heb ik het ook verteld aan mijn oudste zoon en er werden hem meteen een heleboel dingen duidelijk: de medicatie, mijn bezoekjes aan de arts. Maar hij had ook nog een heleboel vragen: waarom ik het niet eerder heb verteld? Of ik ziek ga worden? Hoe ik het gekregen heb? Hoe ik ervoor zorg dat ik het niet doorgeef? Ik heb al zijn vragen heel open beantwoord en ben blij dat ik het hem verteld heb. Aan mijn andere kinderen vertel ik het voorlopig nog niet. Ik vind ze daar nog te jong voor. En als ze me vragen waarom ik medicatie neem, dan zeg ik dat ik dat doe om niet ziek te worden. En blijkbaar is dat genoeg. Buiten mijn gezin weet niemand het, en ik heb ook aan mijn zoon gevraagd het niet door te vertellen. Ik hoop dat dit niet te lastig is voor hem en dat hij beseft dat hij er altijd met mij of met zijn papa over kan praten.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door