Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Luisteren zonder oordeel

Bert, 53 jaar

Soms heeft een gesprek kunnen helpen.

Ik heb ondertussen al zo’n 20 jaar ervaring achter de rug als vrijwilliger. Ik werkte onder andere bij de vroegere VeiligVrijenLijn, waar mensen telefonsich terecht konden met vragen. Ik loop daar niet mee te koop maar veel mensen weten dat. Regelmatig komt er dan ook wel eens iemand op me afgestapt met vragen over hiv. Die kan ik dan meestal door mijn kennis en ervaring beantwoorden.

Soms gebeurt het ook dat iemand mij wat meer discreet vraagt om een keer te praten. Meestal is dat iemand die nog niet zo lang geleden heeft gehoord dat hij besmet is met hiv en mij in vertrouwen durft te nemen. Dikwijls ben ik de eerste persoon van buiten hun directe omgeving tegen wie ze het vertellen. Soms kan ik wat praktisch advies geven. Maar ik denk dat het vooral deugd doet dat ze even hun verhaal kwijt kunnen aan iemand die niet te dichtbij staat, iemand die luistert zonder een oordeel te vellen of al te emotioneel te reageren. 

Als ik ze later in het uitgaansmilieu weer tegenkom, hebben ze niet altijd de behoefte om daar weer over te praten. Wat ik dan ook respecteer. Ze komen om plezier te maken, wat op zich al een goed teken is. Meestal merk ik dat ze ondertussen al een stuk verder staan in hun verwerkingsproces. En aan hun blik, of de manier waarop ik een kus krijg, voel ik ook wel dat het gesprek hen een heel klein beetje heeft kunnen helpen.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door