Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hoe verloopt het eerste contact met ARC

Rita Verstraeten, verpleegkundige Leuven

We proberen mensen een beetje gerust te stellen.

Vaak is het de huisarts, soms de gynaecoloog, die mensen op de hoogte brengt van de resultaten van hun hiv test. We hopen dat mensen warm opgevangen worden bij de eerste schok die zij vaak voelen na het horen van hun diagnose. We beseffen echter dat niet elke gezondheidsmedewerker hiermee vertrouwd is. Daarom wordt er liefst zo vlug mogelijk doorverwezen naar een aidsreferentiecentrum (ARC). In een ARC werkt een multidisciplinair team. Bij ons in Leuven bestaat dat uit 4 artsen, 2 verpleegkundigen, 2 sociaal werkers, een psycholoog en een diëtist. 

Concreet betekent dit dat er een afspraak gemaakt wordt op de dienst inwendige ziekten in UZ Leuven. Wees gerust, niemand kan zien waarom jij in de wachtzaal zit. Ieder heeft zijn problemen. Op zoveel plaatsen in een ziekenhuis worden mensen geconfronteerd met een beperking van hun gezondheid. 

Een hiv-arts probeert eerst vast te stellen in welk stadium van een hiv infectie je je bevindt. We proberen je op medisch gebied gespecialiseerde zorgen te bieden, maar we weten ook dat je als mens heel veel vragen hebt. Soms moeten we een aantal misverstanden recht zetten. Veel mensen denken bijvoorbeeld nog ten onrechte dat je, eens je je diagnose hebt, niet lang meer zal leven.

We merken dat mensen, juist omdat ze het zo moeilijk hebben, niet alles gehoord hebben of niet alles meteen konden begrijpen. Daarom overlopen de verpleegkundigen alles nog eens stap voor stap en checken we of het belangrijkste begrepen is. We proberen je een beetje gerust te stellen zodat je terug naar huis kan met een ondersteund gevoel. Je kan later ook steeds bij ons terecht, ook bij de andere medewerkers van het team, via telefoon, mail of via afspraak.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

Deze getuigenis gaat over

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door