Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Draag op 1 december het rode lintje

Sylke, stagiair bij Sensoa

Ondetecteerbaarheid, wat is dat juist?

Voor ik aan mijn stage bij Sensoa begon, was ik er van overtuigd dat het met mijn kennis van hiv wel meeviel. Dit ondanks het feit dat ik nog nooit contact had met mensen met hiv. 

Na mijn eerste dag stond ik snel terug met de voeten op de grond: “euhm ondetecteerbaarheid, wat is dat juist?”

Goede hiv-medicatie

Het bleek al snel dat het heel wat ingewikkelder was dan ik dacht. Hiv beïnvloedt namelijk verschillende levensdomeinen. Het gaat immers over veel meer dan gezondheid alleen. De huidige medicatie zorgt er voor dat mensen met hiv een zo goed als normaal leven kunnen leiden. De levensverwachting is hierdoor ook bijna hetzelfde als mensen zonder hiv. De doorgedreven ontwikkeling van gerichte medicatie zorgt ervoor dat op dat vlak de toekomst alvast niet slecht oogt.

Taboe is obstakel

Het taboe dat echter nog steeds bestaat rond leven met hiv blijkt vaak een groter obstakel te vormen. Een groot deel van dit taboe komt volgens mij voort uit onwetendheid. Er zijn jammer genoeg nog te veel mensen die onvoldoende kennis over hiv bezitten. Hierdoor ontstaan vooroordelen en ongefundeerde opinies.

Mensen die leven met hiv

Na 2 maanden stage bij Sensoa verbaas ik me nog steeds over de moed en kracht van de mensen waarmee ik hier in contact kom. De samenwerking tussen lotgenoten en de medewerkers van Sensoa Positief is zonder meer lovenswaardig te noemen! Binnen Sensoa Positief wordt er bijvoorbeeld niet gesproken over patiënten, maar over mensen die leven met hiv. 

Draag rode lintje op werelaidsdag

Met wereldaidsdag in het vooruitzicht zie je hoe deze solidariteit echt tot uiting komt. Vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen, medewerkers die solidariteitsacties op poten zetten en natuurlijk de rode lintjes die overal opduiken. 

Ik kijk met veel plezier uit naar mijn eerste Wereldaidsdag! Jij ook? 

Draag op 1 december het rode lintje en laat zien dat je echt aan hun zijde staat!

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door