Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Als je met hiv te maken krijgt op je werkBeeldbank Sensoa

Cliënt met hiv op je werk

CAW-medewerker

De arbeidsgeneesheer zei dat we ons geen zorgen moesten maken.

Ik werk in een bezoekruimte van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) als hulpverlener. Als er na een echtscheiding moeilijkheden zijn met de omgangsregeling voor kinderen, kan de bezoekruimte een plek bieden voor contact, toezicht en begeleiding. De bezoekruimte zoekt naar een passend contact tussen ouder en kind. Met als doel om op termijn contact mogelijk te maken tussen ouder en kind zonder tussenkomst van de bezoekruimte.

De voorbije jaren werden we 1 keer geconfronteerd met een vader die ons vertelde dat hij hiv heeft. Hij kwam in de bezoekruimte om zijn dochter te ontmoeten. Er leefden toen veel vragen in het team: waar moeten we op letten, wat als er EHBO nodig is? Ik herinner me ook nog de gêne onder de collega's: eigenlijk zouden we dit toch moeten weten. Iedereen had wel ideeën waar we dan op moesten letten, maar het was niet duidelijk. Niemand wist goed hoe het juist zat met hiv. Iemand opperde dat het echt geen kwaad kon, dat het alleen bloed-bloed contact was waarvoor we moesten opletten.

We wilden onszelf als medewerkers geruststellen en vooral ook zeker zijn dat we goed handelden. In team is er dan beslist om contact op te nemen met de arbeidsgeneesheer. We wilden hem vragen waar we als hulpverleners rekening mee moesten houden. Hij heeft ons gerustgesteld, we moesten ons geen zorgen maken. Vooral niets bijzonders doen, niet anders dan anders.

Ik herinner me wel dat ik zelf behoefte had aan meer informatie. Ik stond van mezelf versteld hoe weinig kennis ik over hiv had. Maar je werk gaat voort en we hebben het er later niet echt meer over gehad. Achteraf bekeken vind ik het wel moedig van deze vader dat hij het ons vertelde en gelukkig hebben wij op advies van de arts gewoon gehandeld zoals altijd.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door