Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Bert is vrijwilliger bij Sensoa Positief

Bert, 42 jaar

Na een gesprek heb ik opnieuw energie.

Toen ik in 2005 mijn diagnose kreeg, ben ik na een paar weken een bezoekje gaan brengen in het hiv-café.  Wat aanvankelijk “eens zien wat dat is” was, bleek een leuke avond te zijn met een gezellige bende. Patrick van Sensoa was daar toen ook en die heeft me na enkele maanden gevraagd of ik niet de opleiding voor nieuwe vrijwilligers wilde doen. En voila, zo snel gaat dat.

Lotgenotencontacten en weekends

Ik doe vooral lotgenotencontacten. Dat houdt in dat ik gedurende een 2-tal uur met een andere lotgenoot praat: mannen of vrouwen die eens met iemand anders met hiv willen babbelen, die zelf al jaren leven met hiv of het nog maar pas vernomen hebben. En ik begeleid regelmatig de lotgenotenweekends, dat is kletsen, drinken, eten en amuseren!

Wat ik er leuk aan vind

De afwisseling! Lotgenotencontacten betekent steeds andere mensen ontmoeten, andere ervaringen uitwisselen en het idee hebben dat je met praten toch misschien weer iemand een stapje verder kan helpen. Elk lotgenotencontact is weer een verrassing wat voor iemand die andere persoon is, wat hij of zij heeft meegemaakt. Sommige gesprekken zijn heel luchtig en ontspannend, bij anderen komen emoties zoals verdriet, woede, ontgoocheling en moedeloosheid naar boven. Door te luisteren en te praten over je eigen ervaringen bied je herkenning en hoop je dat de persoon er iets aan heeft. Na een gesprek voel ik me opgeladen, heb ik opnieuw energie. 

Wat me telkens verbaast, is de verandering die deelnemers aan een lotgenotenweekend doormaken tussen de dag dat ze toekomen en het moment dat ze vertrekken. De eerste keer dat ik op een weekend was en de emoties zag loskomen bij het afscheid nemen, dat is iets dat ik lang niet zal vergeten.

Ik praat heel graag. Moeilijke zaken proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en dan bij de deelnemers of de persoon de “aha, nu snap ik het” reactie te zien –dat maakt mijn dag goed.

Een echte aanrader

De steun die lotgenoten elkaar kunnen geven, is van groot belang en heeft een enorme impact. Je wordt er niet voor betaald en dat maakt dat je het nog meer vanuit het hart doet. Dat merken ook de mensen waarvoor je het doet.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door