Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Begeleiding bij starten met medicatie

Lien Timmermans, verpleegkundige Leuven

Mensen krijgen inspraak krijgen en denken mee na over hiv-medicatie.

Starten met medicatie schrikt sommige mensen af, hoewel het hen net een veilig gevoel zou kunnen geven. Er wordt een halt toegeroepen aan het virus, je lichaam krijgt er controle over. Elke inname zorgt ervoor dat het virus geremd wordt in zijn vermenigvuldiging, dat het aantal witte bloedcellen opnieuw stijgt en dat je afweersysteem terug beter werkt. Controle krijgen op je gezondheid is belangrijk om even lang te kunnen leven als anderen. Controle hebben en houden betekent ook dat aids vermeden wordt.

Bedoeling is dat wij de start samen met jou grondig voorbereiden. Dit betekent dat we info geven over onder andere de werking en gevolgen van de medicatie en het grote belang van therapietrouw. Daarnaast willen we aftoetsen wat haalbaar is in jouw leven en welke combinatie van medicatie het best overeenkomt met jouw levensstijl. Er is bijvoorbeeld medicatie die je altijd met voeding moet innemen. Van iemand die nooit ontbijt, verwachten we niet dat hij ’s morgens zijn medicatie inneemt. Medicatie die best ’s avonds voor het slapen gaan genomen wordt, geef je dan liever niet aan een nachtwerker.

Inspraak krijgen bij het kiezen van een geschikt medicatieschema en mee nadenken hoe jij dit best kan inpassen in jouw levensstijl is belangrijk. 

Soms maken mensen achteraf de opmerking "is dat alles"? "Inderdaad", denken wij dan, eens de therapie goed gekozen is, lijkt het eenvoudig. Maar een strikte opvolging is echter ook nodig. Als het met therapietrouw een periode moeilijker gaat, moeten mensen weten dat ze bij ons terecht kunnen voor ondersteuning.

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door