Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

© Katrijn Van Giel

Apothekers hebben beroepsgeheim

Bart Van Ghyseghem

Het beroepsgeheim is absoluut voor mij.

Ik krijg als apotheker regelmatig mensen met hiv over de vloer. Sommigen zijn vaste klant en kopen al hun medicatie bij mij. Anderen kopen alleen hun hiv-medicatie. Dat is jammer want dan heb ik geen goed beeld van wat ze nog nemen, hun medicatiehistoriek.

Bij vaste klanten ontstaat er een vertrouwensband en kan je communiceren. Ze stellen me gemakkelijker vragen en ik kan mijn rol van coach opnemen. Dan kan ik de klant informeren over nevenwerkingen, therapietrouw, wisselwerkingen met andere medicatie.  En het sociale contact groeit ook, het is fijn te horen hoe het met je klant gaat. Vaste klanten kunnen ook wel eens iets afhandelen via de telefoon of mail bijvoorbeeld.

Klanten mogen me ook altijd vragen om me apart te spreken of hun voorschriften op voorhand binnen brengen als minder zelfzeker zijn of meer privacy willen. De meeste apothekers werken zo, we hebben alle begrip voor klanten die discretie wensen.  Er zijn ook klanten die totaal geen probleem hebben om hun hiv-medicatie af te halen.

Mensen hoeven alleszins niet bang te zijn dat we hun serostatus gaan verklappen aan anderen. Ook apothekers zijn gebonden aan beroepsgeheim en die wordt heel strikt in acht genomen. We zullen bijvoorbeeld nooit uit eigen beweging medicatie meegeven aan de partner of de familie. Juist omdat het zo delicaat kan zijn en we niet weten of zij op de hoogte zijn gaan we daar heel voorzichtig mee om. Voor mij is beroepsgeheim absoluut.  

 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door