Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Als koppel leven met hiv

Karen 42 jaar, en Luc 49 jaar

Hiv overheerst ons leven niet.

Karen: We kennen elkaar 13 jaar, zijn 9 jaar getrouwd en zijn allebei seropositief. Hiv is aanwezig, maar overheerst ons leven niet. We staan er niet meer bij stil.

Luc: Zelfs onze familie vergeet het. Toen Karen haar pillen nam op een familiefeest, kregen we te horen: 'Neem je pillen? Och ja, voor hiv. Helemaal vergeten dat jullie daarmee leven. Mijn zussen en ouders zijn op de hoogte en bij Karen ook haar hele familie. Zij is de jongste thuis en heeft nog negen zussen en broers. Door het feit dat zij ouder zijn, zijn ook een aantal neven en nichten op de hoogte. Zij zijn daar in meegegroeid. En we hebben van iedereen goede reacties gekregen.

Luc: Bij ons was er natuurlijk niet de angst om besmet te worden. En ook de omgeving is goed geïnformeerd en stelt daar geen vragen over. Van in het begin besloten we te vrijen zonder condoom, hoewel de hiv-arts er tegen was. Ik was daar zelf gerust in, anders zou ik dat niet gedaan hebben.

Karen: Daar heb ik met mijn arts serieuze discussies over gehad. Ik werd zelfs naar de psycholoog gestuurd (lacht). We hebben er toen veel over gepraat.

Luc: We praten nu ook nog wel over hiv. Als we op consultatie gaan of als er nieuws is over hiv. Bij een nieuwe cocktail bijvoorbeeld bekijken we of het interessant voor ons is om over te schakelen.

Karen: Of als mensen raar of slecht reageren op hiv. Dan hebben we het erover. Dan ventileren we bij elkaar. Anders eigenlijk niet. Want zo lang we gezond zijn en ons gelukkig voelen, is er voor ons geen probleem. Ik leef meer in het nu. De levensverwachting is zo goed als normaal, maar je weet nooit wat medicatie doet op lange termijn. Ik wil nu van mijn kind genieten, daarom ben ik ook deeltijds gaan werken. De diagnose heeft me tot hier gebracht en ik voel me gelukkig.

 

Andere getuigenissen

Weekend voor mensen met hiv

Inge, vrijwilliger van Sensoa

Openhartige groepsgesprekken, vrijuit praten, het samenhorigheidsgevoel, de verbondenheid geeft telkens weer energie.Naar de getuigenis

Nathalie praat over hiv en kinderen krijgen

Nathalie, 36 jaar

Je kan kinderen krijgen als je hiv hebt.Naar de getuigenis

Deze getuigenis gaat over

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door