Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Gepensioneerd koppel

Ouder worden met hiv

Je kan oud worden met hiv. Dagelijks je hiv-remmers nemen en een goede medische opvolging spelen hierbij een belangrijke rol. Iedereen die ouder wordt, krijgt last van ouderdomsklachten. De ene studie spreekt over een versnelde veroudering, de andere zegt dat er zo goed als geen verschil is. De levenskwaliteit is in ieder geval enorm verbeterd en die heb je voor een deel zelf in de hand.

Het verouderingsproces bij mensen met hiv verloopt sneller dan bij mensen zonder hiv. In dit artikel vergelijken we het verouderingsproces van de gemiddelde 65-plusser zonder hiv met dat van de gemiddelde 65-plusser met hiv. We gaan ook kort in op de invloed van het ouder worden op de seksualiteitsbeleving en op specifieke problemen van oudere homomannen met hiv. 

Verouderingsproces van 65-plussers zonder hiv

Veroudering gaat gepaard met de achteruitgang van het afweersysteem. Het proces van verouderen kan biologisch gezien worden als het langzaam achteruitgaan van celfuncties. Dit gebeurt door een opstapeling van beschadigingen aan DNA en eiwitten en door een groter aantal afbraakproducten die niet meer door het lichaam zelf kunnen worden opgeruimd. Alle organen krijgen hiermee te maken en dit is onomkeerbaar.

Vanaf de leeftijd van 65 jaar heeft meer dan de helft van de mensen twee of meer aandoeningen of chronische ziekten. Voorbeelden hiervan zijn hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, problemen met nier en lever, botontkalking, kanker. Dit loopt geleidelijk op met de leeftijd tot ongeveer 90 procent bij 85-plussers. Het risico op kanker stijgt met het ouder worden, vooral na het 40e levensjaar. Bijna altijd spelen chronische virusinfecties een belangrijke rol.

65-plussers ondervinden moeilijkheden bij de uitvoering van dagelijkse handelingen. Ze zijn kwetsbaarder. De belastbaarheid en het herstelvermogen van het lichaam nemen af. Deze kwetsbaarheid neemt duidelijk toe met de leeftijd. En met het ouder worden is er een verhoogde concentratie van ontstekingsfactoren in het bloed aanwezig.

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door