Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Op vakantie!

Vakantie: voor de meeste mensen een periode om er even tussenuit te knijpen en op reis te gaan. Zo’n reis vraagt altijd de nodige voorbereiding en planning. Dat is voor iedereen zo, maar wie hiv heeft, dient nog met een paar extra zaken rekening te houden.   

Inreisbeperkingen

Er zijn nog tal van landen met inreisbeperkingen voor mensen met hiv. In een aantal landen (Rusland en Irak bijvoorbeeld) mogen mensen met hiv niet binnen. In andere landen is een hiv-test verplicht of wordt er expliciet naar je serostatus gevraagd. 

Check dus eerst of het land waar je naartoe wil inreisbeperkingen heeft voor mensen met hiv. Dat kan onder andere opwww.hivtravel.org, www.aidsmap.com of www.eatg.com. Is er iets niet duidelijk, neem dan contact op met de ambassade van het land in kwestie voor bijkomende inlichtingen. 

Hoewel sommige landen binnen Europa ook bepaalde beperkingen hanteren, heb je als hiv-positieve Europeaan geen problemen om binnen Europa te reizen, zelfs met medicatie. Informeer niettemin of er specifieke voorwaarden gelden waar je als persoon met hiv rekening mee moet houden.

Sinds begin 2010 mogen mensen met hiv ook de VS binnen. Maar let op als je de ESTA-aanvraag indient (verplicht voor iedereen). Een van de vragen is of je een besmettelijke ziekte hebt. Hierop moet je NEE antwoorden, want hiv staat niet langer op de lijst van ziektes die een negatief reisadvies opleveren. 

Heb je toch JA geantwoord op die vraag en zit je daardoor met een negatief reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Amerikaanse ambassade. Je kan het op de luchthaven zelf ook nog ongedaan maken, maar dit kan een meerkost en vertragingen opleveren. 

Verzekering

Wie op reis gaat, is voor een aantal zaken gedekt door de basisziekteverzekering van de mutualiteit, maar niet voor alles. Check dus eerst waarvoor je wel en niet voor gedekt bent door je basisziekteverzekering en informeer je over een bijkomende reisverzekering en/of een aanvullende buitenlandverzekering. 

Zo’n bijkomende verzekering is niet verplicht maar kan in sommige gevallen wel handig zijn. Als je je medicatie kwijtraakt bijvoorbeeld. Dan kan je bellen naar een alarmcentrale (24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar) en kunnen zij ervoor zorgen dat je aan nieuwe medicatie geraakt. 

Een reisverzekering is verkrijgbaar bij eender welke verzekeringsmakelaar (vergelijk!), voor een aanvullende buitenlandverzekering kan je bij de mutualiteit terecht. De prijs van zo’n verzekering is onder andere afhankelijk van wat ze allemaal dekt, hoe lang je wegblijft, waar je naartoe gaat… 

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door