Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Dossier over hepatitis CRyan McVay

Hepatitis C. Voor homomannen met hiv.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis is een leverinfectie veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende vormen van hepatitis: A, B, C enz. Hepatitis C kan op termijn ernstige schade aan de lever veroorzaken. Behandeling van hepatitis C is mogelijk.

Hepatitis C is een virus

Hepatitis C is een virus dat de lever aantast. Het duurt meestal vele jaren alvorens het virus schade veroorzaakt. Jarenlang zijn er weinig symptomen. Vermoeidheid is meestal het eerste symptoom. Op termijn kunnen er ernstige klachten ontstaan. 

Geen vaccin tegen hepatitis C 

Tegen hepatitis C bestaat (nog) geen vaccin. Ook na een succesvolle behandeling, kan je opnieuw besmet worden met het virus.

Genotypes en subtypes

Er zijn minstens 7 verschillende genotypes van het hepatitis C-virus. Van elk van deze 7 types bestaan er verschillende subtypes. Je kan (her)besmet worden met méér dan één type hepatitis C. In België komen vooral genotype 1 tot en met 5 voor. Homomannen met hiv en een hepatitis C co-infectie hebben vaak genotype 1 of 4. 

Behandeling is mogelijk

Vaak duurt het jaren voor er sprake is van leverschade. In de meeste gevallen kan hepatitis C behandeld worden. Er zijn nieuwe behandelingen in ontwikkeling.

Pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door