Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Standaard maatregelen voldoende bescherming

Standaardmaatregelen zijn basisadviezen die de overdracht van ziektekiemen uit bloed of lichaamsvochten voorkomen. Ze moeten altijd genomen worden bij elke persoon. Je hoeft niet vreemd op te kijken als een zorgverlener handschoenen aanheeft.

Standaard

De standaardmaatregelen bieden veiligheid en bescherming, ook tegen hiv. Volg de voorzorgsmaatregelen op en vraag anderen dit ook te doen, in elke situatie en bij elke persoon.

Maatregelen

Een kort overzicht, afhankelijk van de situatie:

  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen: gooi gebruikte scherpe voorwerpen onmiddellijk in een prikbestendige container, zo vermijd je dat iemand anders er zich aan prikt of snijdt. Deel scheermesjes, naalden en spuiten niet.
  • Onderhoud een goede handhygiëne: was je handen regelmatig met water en zeep, bijvoorbeeld na toiletbezoek. 
  • Bedek wondjes aan handen en armen met waterdichte pleisters, zo is er geen risico op bloed/bloed contact.
  • Gebruik handschoenen bij (kans op) contact met bloed of lichaamsvloeistoffen. Draag een masker en beschermbril bij kans op spatten. 
  • Verwijder afval veilig: plaats scherpe voorwerpen in een harde container. Duw vuilzakken niet aan. Voorkom lekken door ondoorlaatbare (dubbele) verpakking.
  • Behandel bebloed linnen correct: gebruik handschoenen, houd bevuild linnen niet tegen de kledij. Was bij 60°- 90° met wasmiddel in de wasmachine.
  • Reinigen en ontsmetten: voor dagelijkse kuis zijn allesreiniger en water voldoende. Verwijder zichtbaar bloed (vers of opgedroogd) of lichaamsvloeistoffen met handschoenen en absorberend materiaal, reinig dan met zeep en water en ontsmet met javel of ontsmettingsalcohol.
  • Instrumenten die huid of lichaam doorboren zoals naalden, piercingmateriaal, pedicuremesjes, zijn bij voorkeur wegwerp. Herbruikbare materialen: demonteren, reinigen, desinfecteren en steriliseren. Draag handschoenen en beschermende kledij bij reiniging van materialen.

Meer informatie

De uitgebreide standaardmaatregelen vind je in publicatie nr.8429 van de Hoge Gezondheidsraad.

Er bestaat ook een aparte publicatie nr. 8363 met maatregelen voor tandartsen.

Gerelateerde getuigenissen

Cliënt met hiv op je werk

CAW-medewerker

De arbeidsgeneesheer zei dat we ons geen zorgen moesten maken.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door