Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv op het werk

Werken met hiv kan. Je hoeft niet bang te zijn voor overdracht tijdens samenwerking. Je bent niet verplicht op het werk te vertellen dat je hiv-positief bent. Het vertellen kan wel voordelen hebben. Medische opvolging en medicatie-inname kunnen goed ingepast worden in een werksituatie.

Geen besmettingsgevaar

Jij en de omgeving hoeven niet bang te zijn voor overdracht tijdens samenwerking. Er is geen overdracht van hiv als je elkaar een hand geeft, aan hetzelfde bureau zit, naar hetzelfde toilet gaat... Bij sociale contacten is er geen besmettingsgevaar. Bij een arbeidsongeval zijn de standaardvoorzorgsmaatregelen tijdens EHBO voldoende om overdracht van hiv te voorkomen.

Disclosure

Je hoeft je collega's of werkgever niet in vertrouwen te nemen. Het kan voordelen hebben: je hoeft geen smoezen te bedenken als je vrijaf wil voor medische begeleiding, je kan zonder problemen je medicatie innemen op het werk... Wil je werkgever of collega's inlichten? Bereid je dan goed voor.

Hiv-medicatie

Je kan hiv-medicatie gewoon op het werk innemen. Je kan je altijd even afzonderen als je wil voorkomen dat iemand het ziet. Neem contact op met de hiv-arts of therapiecounselor als je de medicatie liever buiten de werkuren inneemt en als je last hebt van nevenwerkingen die je hinderen tijdens het werk.

Medische begeleiding

Gemiddeld moet je 4 keer per jaar naar de medische begeleiding. Bij de start van medicatie of als er problemen zijn, kan de frequentie iets hoger zijn. 4 keer per jaar een halve dag vrij nemen, vormt meestal geen probleem.

Gerelateerde getuigenissen

Praten over hiv op het werk

Kenny, 30 jaar, en collega's

Het heeft niets veranderd tussen ons. Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door