Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv is geen reden voor ontslag

Als je ontslagen wordt omdat je hiv hebt, word je gediscrimineerd. Neem contact op met Sensoa Positief of een meldpunt van Unia.

Discriminatie

Je kan om verschillende redenen ontslagen worden: om dringende redenen, om economische of technische redenen, contractbreuk… Ook ziekte van meer dan 6 maanden of blijvende arbeidsongeschiktheid zijn geldige redenen voor ontslag. Je mag niet ontslagen worden omdat je hiv hebt. Dan is er sprake van discriminatie.

Bewijslast

Bij een vermoeden van discriminatie is er omgekeerde bewijslast: de werkgever moet bewijzen dat hij niet discrimineerde. Hij kan natuurlijk gemakkelijk zeggen dat hiv er niets mee te maken had, en andere redenen aanhalen voor het ontslag: herstructurering, economische redenen, besparingen, onvoldoende prestatie... Dan is het moeilijk om aan te tonen dat hiv de ware reden voor het ontslag was.

Meldpunt

Vermoed je dat hiv de werkelijke reden is van jouw ontslag? Aarzel niet om contact op te nemen met Sensoa Positief. Sensoa heeft een samenwerking met Unia. Sensoa Positief is een erkend meldpunt voor discriminatie op basis van hiv en kan je inlichten over de stappen die je kan ondernemen.

Meer informatie

Voor meer info over algemene ontslagregelingen en -procedures kan je terecht bij een vakbond of de hulpkas voor werkeloosheidsuitkeringen. Online vind je ook informatie op jobsites zoal jobat.be.

Gerelateerde getuigenissen

Praten over hiv op het werk

Kenny, 30 jaar, en collega's

Het heeft niets veranderd tussen ons. Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door