Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Werken met hiv

Het is perfect mogelijk om te (blijven) werken als je hiv hebt. Hiv heeft geen invloed op je prestaties. Er mag geen onderscheid gemaakt worden omwille van hiv.

Beroepskeuze

In principe kan je elk beroep of functie uitoefenen met hiv. Voor de meeste beroepen vormt hiv geen enkele belemmering. Sommige beroepen vragen een naleving van de standaardvoorzorgsmaatregelen om overdracht te voorkomen. Bij andere beroepen kunnen de nevenwerkingen van hiv-medicatie dan weer hinderlijk zijn. Maak met je hiv-arts een inschatting van de invloed van hiv op je job. Overweeg de arbeidsgeneesheer op de hoogte te brengen.

Prestaties

Hiv heeft doorgaans geen of weinig invloed op je prestaties. Je kennis, vaardigheden en ervaring verdwijnen niet na een hiv-diagnose. Evenmin nemen je productiviteit en efficiëntie af. Werknemers met hiv zijn niet noodzakelijk meer afwezig op het werk. Voltijds werken of in ploegen blijft mogelijk.

Besmettingsrisico

Wees gerust: je geeft geen hiv door in een gewone werksituatie. Dagelijkse sociale contacten vormen immers geen risico op overdracht van hiv. De standaard voorzorgsmaatregelen zijn voldoende, ook in EHBO-situaties. Dit is zo in het onderwijs, de gezondheidszorg, de prostitutie, de horeca, de bouw of gelijk welke sector.

Meldplicht en spreekrecht

Voor sommige jobs (chirurg bijvoorbeeld) is het verstandig om de arbeidsgeneesheer in te lichten. In feite ben je niet verplicht om je hiv-status te melden op het werk, tenzij na een risico op overdracht. Wil je je werkgever of collega's inlichten? Bereid je dan goed voor.

Discriminatie en pesten

Er mag geen onderscheid gemaakt worden omwille van hiv, ook niet bij sollicitaties, benoemingen of promoties. Ontslag op grond van serostatus is niet wettelijk. Word je gepest, ervaar je ongelijkheid omwille van hiv? Sensoa Positief fungeert als meldpunt discriminatie en kan je inlichten over de stappen die je kan ondernemen.

Gerelateerde getuigenissen

Bij de arbeidsgeneesheer

Ann, 39 jaar

Ik stond versteld hoe gewoon de arts deed.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door