Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Verzekeringen voor mensen met hiv

Een brand-, auto-, rechtsbijstands-, familiale en hospitalisatieverzekering kan je altijd afsluiten, zonder meer te betalen. Andere verzekeringen kan je niet afsluiten of je betaalt meer dan iemand zonder hiv. 

Tips

  • Vraag offertes aan van verschillende maatschappijen, zodat je de meest voordelige verzekering kan afsluiten.
  • Lees de voorwaarden. Soms worden hiv-gerelateerde kosten niet of maar gedeeltelijk gedekt. Dit kan het geval zijn bij een hospitalisatieverzekering en een reisverzekering.
  • Ga naar een makelaar. Die werkt onafhankelijk en weet welke verzekeraars de beste voorwaarden bieden.
  • Vul medische vragenlijsten eerlijk in. Komt de verzekeraar te weten dat je de hiv-status verzwegen hebt? Dan vervalt de verzekering. De betaalde premies worden niet terugbetaald.
  • Vraag een attest van de hiv-arts dat aangeeft dat je gezondheid en levensverwachting goed zijn. Zo'n attest is een goede basis om te onderhandelen over betere verzekeringsvoorwaarden. 
  • Neem contact op met Sensoa Positief  voor meer informatie of advies.

Schuldsaldoverzekering

Mensen met hiv betalen meestal meer dan iemand zonder hiv. Een schuldsaldoverzekering is wettelijk niet verplicht. Vertel eventueel dat je geen interesse hebt en laat ze uit de overeenkomst annuleren.

Sluit je een schuldsaldoverzekering af voor een zaak? Er gelden andere afspraken en/of voorwaarden. Informeer je goed.

Wet Partyka

Sinds 1 januari 2015 zorgt de wet Partyka dat personen met een chronische aandoening of handicap niet geweigerd mogen worden voor een schuldsaldoverzekering. Verzekeringen vragen hierdoor vaak een te hoge meerpremie voor mensen met hiv. Onderhandel over een betaalbare schuldsaldoverzekering. Vraag naar hun argumenten en referenties.

Lees meer, vanaf pagina 27. 

Hospitalisatieverzekering

Hiv-gerelateerde kosten worden door sommige verzekeraars niet of maar deels gedekt.

Bestaande of nieuwe polis?

Een bestaande polis voor je hiv-diagnose mag de verzekeraar niet opzeggen of aanpassen. Je behoudt de voorwaarden van vóór de diagnose.

Let bij de afsluiting van een nieuwe polis op de polisvoorwaarden. Sommige verzekeringen dekken niet alle hiv-gerelateerde kosten. Ze beperken de tussenkomst tot een vast bedrag per dag of voor een bepaalde periode. Sommige verzekeraars dekken alleen de kosten voor aids, niet die voor hiv. 

Ziekenfonds of privéverzekeraar?

Je kan een individuele hospitalisatieverzekering afsluiten bij een ziekenfonds of een private verzekeraar. Je kan ook kiezen voor een groepsverzekering: via je werk of dat van je partner. Laat je keuze afhangen van de prijs en de polisvoorwaarden.

Levensverzekering

Je betaalt meer of krijgt geen verzekering.

Verzekering gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen

Je wordt geweigerd. Het Vlaams Patiëntenplatform bekijkt samen met Unizo of gezamenlijke acties voor (een betere) toegang mogelijk zijn. 

Uitvaartverzekering

Je betaalt meer of je doorloopt een wachttijd voordat de verzekering in werking treedt.

Brochure verzekeringen en chronische aandoeningen

Lees meer informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin.

Gerelateerde getuigenissen

Ouder worden met hiv

Stefan, 53 jaar

Ik ben ervan overtuigd dat ik oud word.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door