Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Met hiv-remmers op reis

Neem voldoende hiv-medicatie mee als je op reis gaat. Steek ze in je handbagage als je met het vliegtuig gaat. Houd rekening met reisziektes.

Voldoende meenemen

In het buitenland met een Belgisch voorschrift naar de apotheker stappen heeft weinig zin. De kans is groot dat je niets meekrijgt. Neem daarom voldoende medicijnen mee voor de hele reisperiode. Neem extra dosissen mee voor het geval er vertraging is of als je reisplannen zouden veranderen.

Therapietrouw

Op reis ben je uit je routine. Houd daar rekening mee en bedenk hoe je medicatie bij de hand te hebben en tijdig in te nemen. Reis je naar een andere tijdzone? Vergeet dan niet dat je de medicijnen op een ander tijdstip moet innemen. Vraag aan je hiv-arts of het innameschema kan aangepast worden, als dat midden in de nacht blijkt te zijn. 

Verpakken en vervoeren

  • Steek je medicatie in de handbagage als je met het vliegtuig reist. Zo heb je toch nog medicatie als de bagage zoekraakt of bij vertragingen. 
  • Ga je naar landen met inreisbeperkingen? Overweeg dan om je medicatie in een andere verpakking te steken. En zorg dat je een antwoord klaar hebt als de douane vragen stelt over je medicijnen. 
  • Bescherm je medicatie tegen hitte en vochtigheid. Die kunnen een effect hebben op de werking ervan.

Wat bij verlies?

  • Contacteer je hiv-arts, je ziekenfonds en je verzekering. Je hiv-arts kan een brief, e-mail of fax naar je sturen met daarop de bijzonderheden van je medische behandeling en welke hiv-remmers je gebruikt.
  • Maak daarna een afspraak met een plaatselijke arts. Die kan je de nodige voorschriften bezorgen.
  • Ga met het voorschrift naar een plaatselijke apotheker en check of de stofnaam van het middel dat je krijgt klopt.Sommige middelen hebben in het buitenland een andere naam (efavirenz is in België verkrijgbaar als Stocrin, in de VS als Sustiva).

Braken

In andere landen zijn er andere hygiënische omstandigheden en ander voedsel. Braken kan een effect hebben op de betrouwbaarheid van de hiv-remmers. Neem bij braken een nieuwe dosis in: 

  • wanneer er resten van de medicatie terug te vinden zijn in het braaksel.
  • wanneer de hiv-remmers op een lege maag zijn ingenomen en je binnen een uur overgeeft.
  • wanneer de hiv-remmers met voedsel zijn ingenomen en je binnen de drie uur overgeeft.

Diarree

Bij diarree is het vooral een kwestie van minstens anderhalve liter water, thee, heldere soep of rijstwater te drinken en na 1 of 2 dagen loperamide (Imodium of Diacure) in te nemen. Raadpleeg een arts als je al 3 dagen last hebt van waterdunne diarree.

Gerelateerde getuigenissen

Hiv-medicatie in mijn handbagage

François, 35 jaar

Ik heb nooit problemen gehad aan de douane.Naar de getuigenis

Gerelateerde dossiers

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door