Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Inreisbeperkingen voor mensen met hiv

In de meeste landen kan je zonder problemen binnen als je hiv hebt. In enkele landen zijn er inreis- en verblijfsbeperkingen. Meestal hangen die af van de duur van je verblijf. Korte reizen vormen zelden een probleem. Moeilijker wordt het als je er wil gaan wonen of werken.

Landen met inreisbeperkingen

Reizen binnen de Europese Unie vormt geen probleem voor EU-burgers. Wil je buiten de Europese Unie reizen? Surf dan naar www.hivtravel.org. Daar vind je een lijst van landen met inreisbeperkingen. Je zal zien dat er in veel landen pas een probleem is als je langer dan 30 dagen in het land wil verblijven.

Landen met verblijfsbeperkingen

Er zijn ook landen met verblijfsbeperkingen voor mensen met hiv. Die gelden als je in het land wil gaan wonen of werken, of als je langer dan 30 dagen in het land wil reizen. De Quick Reference Guide geeft een overzicht van de mogelijkheden en beperkingen per land. Wanneer er beperkingen zijn, staat er ook bij wat die beperkingen inhouden.

Controle: vragenlijsten, medisch attest of hiv-test

In de meeste landen moet je alleen een vragenlijst invullen die peilt of je een besmettelijke ziekte hebt. Soms moet je die lijst invullen als je een visum aanvraagt. Soms pas als je al vertrokken bent: op het vliegtuig bijvoorbeeld, of bij de douanecontrole in het land zelf. Een paar landen (Soedan, Equatoriaal Guinea…) eisen dat je een medisch attest kan voorleggen waarop staat dat je geen hiv hebt. In Irak wordt je bij aankomst getest op hiv.

Hiv verzwijgen, of toch maar niet

Bij het invullen van een vragenlijst, kan je in principe je hiv-status verzwijgen. Houd er wel rekening mee dat ze je alsnog de toegang kunnen weigeren of kunnen deporteren als je toch hiv blijkt te hebben. In de Verenigde Staten vragen ze of je een besmettelijke ziekte hebt. Op die vraag mag je gewoon 'nee' antwoorden, want hiv staat er niet langer op de lijst van besmettelijke ziektes.

Meer informatie en advies

Neem contact op met Sensoa Positief voor meer informatie en advies.

Gerelateerde getuigenissen

Hiv-medicatie in mijn handbagage

François, 35 jaar

Ik heb nooit problemen gehad aan de douane.Naar de getuigenis

Gerelateerde dossiers

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door