Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Inreisbeperkingen voor mensen met hiv

In de meeste landen kan je zonder problemen binnen als je hiv hebt. In enkele landen zijn er inreis- en verblijfsbeperkingen. Meestal hangen die af van de duur van je verblijf. Korte reizen vormen zelden een probleem. Moeilijker wordt het als je er wil gaan wonen of werken.

Landen met inreis- of verblijfsbeperkingen

Reizen binnen de Europese Unie vormt geen probleem voor EU-burgers.

Er zijn ook landen met verblijfsbeperkingen voor mensen met hiv. Die gelden als je in het land wil gaan wonen of werken, of als je langer dan 30 dagen in het land wil reizen. 

Lees meer informatie per land.

Vragenlijsten, medisch attest of hiv-test

In de meeste landen moet je alleen een vragenlijst invullen die vraagt of je een besmettelijke ziekte hebt. Soms moet je die lijst invullen als je een visum aanvraagt. Soms pas op vliegtuig of trein, of bij de douanecontrole in het land zelf.

Een paar landen (Soedan, Equatoriaal Guinea…) eisen dat je een medisch attest toont waarop staat dat je geen hiv hebt. In Irak word je bij aankomst getest op hiv.

Zwijgen over hiv?

Bij het invullen van een vragenlijst, kan je in principe je hiv-status verzwijgen. Houd er wel rekening mee dat ze je toch de toegang kunnen weigeren of uit het land zetten als ze te weten komen dat je hiv hebt.

In de Verenigde Staten vragen ze of je een besmettelijke ziekte hebt. Op die vraag mag je 'nee' antwoorden. Hiv staat er niet langer op de lijst van besmettelijke ziektes.

Meer informatie en advies

Neem contact op met Sensoa Positief voor meer informatie en advies.

Gerelateerde getuigenissen

Hiv-medicatie in mijn handbagage

François, 35 jaar

Ik heb nooit problemen gehad aan de douane.Naar de getuigenis

Gerelateerde dossiers

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door