Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Strafwetten en hiv-overdracht

In België zijn er geen aparte strafwetten voor hiv. In sommige landen kan je vervolgd worden wanneer je iemand onopzettelijk blootstelt aan hiv. Dat is nadelig voor de volksgezondheid en vergroot het stigma tegenover mensen met hiv. Sensoa is tegen elke vorm van strafrecht voor hiv-overdracht.

Strafwetten voor hiv

In sommige landen leidt iemand onopzettelijk blootstellen aan hiv tot vervolging. Je kan ook vervolgd worden wanneer je hiv overdraagt door seks. Hierdoor wordt hiv in een criminele sfeer geplaatst.

Sommige landen maken gebruik van het bestaande strafrecht. Anderen hebben specifieke hiv-wetten.

België heeft geen hiv-specifieke wetten. Er is ook geen trend om strafwetten voor hiv in te voeren of het bestaande strafrecht te gebruiken bij hiv-overdracht.

Risico voor mensenrechten en volksgezondheid

  • Strafwetten dragen bij aan stigma en discriminatie van mensen met hiv.
  • Mensen met hiv durven niet open over hiv te praten uit angst voor gerechtelijke stappen. Er niet over praten kan gevolgen hebben voor de gezondheid: 
    • Na een risico op hiv-overdracht heeft je sekspartner geen toegang tot PEP.
    • Je zoekt geen hulp bij vragen over of moeilijkheden met seks en relaties. 
    • Je laat je niet medisch opvolgen. Dit heeft gevolgen voor je gezondheid en die van je partner(s).
  • Enkel mensen die hun hiv-status kennen, kunnen vervolgd worden. Door die toepassing van strafwetten zullen sommigen afzien om zich te laten testen.
  • Er wordt geen rekening gehouden met gedeelde verantwoordelijkheid. Elke persoon dient immers in te staan voor de maatregelen die hij of zij neemt in seksuele contacten. 

Standpunt van Sensoa

Sensoa is tegen elke vorm van criminalisering van hiv. Enkel bij opzettelijke overdracht is een gerechtelijke vervolging op zijn plaats. De persoon heeft dan de bedoeling om iemand anders daadwerkelijk schade toe te brengen.

Daarnaast hebben mensen met hiv die dagelijks hun medicatie nemen een ondetecteerbare virale lading. Ze zijn niet besmettelijk. Er is dus geen enkele reden om hen met de vinger te wijzen.

Ten slotte is Sensoa van mening dat iedereen goed geïnformeerd en ondersteund moet worden om zijn of haar verantwoordelijkheid voor seksuele gezondheid op te nemen. 

Zoek je hulp?

Heb je vragen over criminalisering van hiv? Neem contact op met Sensoa Positief.

Gerelateerde getuigenissen

Hiv is klein onderdeel van ons (seks)leven

Kaj, 29 jaar, partner

Ik voel me voldoende geïnformeerd.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door