Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel overdraagbare aandoeningen bij mensen met hiv

Heb je hiv, dan vermijd je best een besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In combinatie met hiv kan een soa je gezondheid ernstig schaden. Bovendien is de kans op hiv-overdracht groter als je naast hiv nog een andere soa hebt. 

Condooms, vaccinatie, soa-test

Condooms gebruiken is de beste manier om een aantal soa-besmettingen te voorkomen. Condooms beschermen je niet altijd volledig tegen een soa. Een condoom kan niet altijd de zweertjes, wratjes, blaasjes… afkomstig van de soa afdekken.

Daarnaast kan je je laten vaccineren voor bepaalde soa's. 

Laat je regelmatig testen op soa's, vooral als je wisselende partners hebt. Er bestaat immers niet voor elke soa een vaccinatie en het condoom biedt je geen 100% bescherming. Je kan je laten testen bij een huisarts.

Hiv-test

Heb je seks met iemand die zijn of haar hiv-status niet weet? Heeft je partner net een hiv-diagnose gekregen? Laat je testen op hiv.

Ben je homoman? Lees meer over wanneer en waar je je kan laten testen.

Effect op gezondheid

Soa’s zetten je afweersysteem extra onder druk en kunnen je gezondheid ernstig schaden. Hiv tast je afweersysteem aan. De soa-klachten kunnen ernstiger zijn en/of het genezingsproces verloopt moeilijker, bijvoorbeeld bij syfilis, herpes en hepatitis B. Op gonorroe en chlamydia heeft hiv weinig of geen invloed. Omgekeerd werken sommige soa’s in op de hiv-infectie. Soa's verhogen je virale lading.

Hepatitis C

Hepatitis C is in combinatie met hiv ernstig. Bij 80% van de hiv-positieve personen die hepatitis C krijgen, wordt de infectie chronisch. Dat betekent dat het hepatitis C-virus permanent in het lichaam zit. Met de jaren is er kans op ernstige leverschade. Behandeling is wel mogelijk. 

Grotere kans op hiv-overdracht

Als je een soa hebt die zweertjes veroorzaakt (zoals syfilis) of een afscheiding uit penis, vagina of aars (zoals gonorroe) geeft, dan is de kans dat je hiv doorgeeft groter. De zweertjes zijn een ingangspoort waardoor hiv het lichaam van je partner binnen kan.

Bovendien stijgt je virale lading als je besmet bent met een soa. Hoe hoger je virale lading, hoe groter de kans om hiv door te geven aan je sekspartner. 

Meer informatie

Lees meer informatie over de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen, de symptomen en de behandeling.

Gerelateerde getuigenissen

Wanneer vertel je dat je hiv hebt?

James

Het heeft een tijdje geduurd eer ik iemand ontmoette aan wie ik het durfde vertellen.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door