Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv-medicatie

De medicatie geneest mensen niet van een hiv-infectie. Ze zorgt ervoor dat mensen met hiv een gezond leven kunnen leiden.

Doel behandeling

Hiv-remmers genezen mensen niet. Het doel van de behandeling is de virale lading (de hoeveelheid hiv in het bloed) zo laag mogelijk te krijgen (niet meer meetbaar of ondetecteerbaar). Zo wordt schade aan het afweersysteem voorkomen en blijven mensen gezond

Combinatie

Er bestaan verschillende soorten hiv-remmers. Meestal wordt een combinatie van verschillende soorten medicatie voorgeschreven. Dit wordt combinatietherapie of hoogactieve antiretrovirale therapie (HAART) genoemd. De tijd dat mensen dagelijks 15 tot 30 pillen innemen, ligt gelukkig achter ons. De meeste mensen slikken 1 tot enkele pillen per dag. De medicatie wordt vergoed door de ziekteverzekering, wanneer mensen aangesloten zijn bij een ziekenfonds.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgt de moeder hiv-remmers om besmetting van de baby te voorkomen. Zij start met de behandeling aan het begin van de 7de maand van de zwangerschap, tenzij ze de medicatie eerder nodig heeft voor de eigen gezondheid.

Bij de start met hiv-remmers wordt een kinderwens best besproken met hiv-arts en/of therapiecounselor.

Gerelateerde getuigenissen

Een jaar geleden gestart

Pieter, 28 jaar

Door de medicatie voel ik me weer veilig.Naar de getuigenis

Vroeg starten met hiv-medicatie

Roland, 59 jaar

Ongelooflijk, wat die pillen doen.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door