Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hiv-medicatie

Hiv-remmers genezen mensen met hiv niet van een hiv-infectie, ze helpen hen wel gezond te blijven. Correcte inname van de medicijnen is hierbij belangrijk. Soms hebben hiv-remmers nevenwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen. Er bestaat momenteel geen alternatieve of aanvullende behandeling die hiv kan genezen.

Doel behandeling

Op een gegeven ogenblik starten mensen met hiv met medicatie. Hiv-remmers genezen hen niet van een hiv-infectie, maar helpen hen gezond te blijven en langer te leven. Het doel van de behandeling is de virale lading (de hoeveelheid hiv in het bloed) zo laag mogelijk te krijgen (niet meer meetbaar of ondetecteerbaar). Zo kan schade aan het afweersysteem voorkomen of hersteld worden en blijven mensen gezond

Soorten hiv-remmers

Er bestaan verschillende soorten hiv-remmers. Het belangrijkste verschil is hun werking. Meestal wordt een combinatie van verschillende soorten hiv-remmers voorgeschreven. Dit wordt combinatietherapie of hoogactieve antiretrovirale therapie (HAART) genoemd. De tijd dat mensen dagelijks 15 tot 30 pillen innemen, ligt gelukkig achter ons. De meeste mensen slikken enkele pillen per dag. De nieuwste therapieën bestaan uit slechts 1 pil. Hiv-remmers worden volledig vergoed door de ziekteverzekering, wanneer mensen aangesloten zijn bij een ziekenfonds.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgt de moeder hiv-remmers om besmetting van de baby te voorkomen. Zij start met de behandeling aan het begin van de 7de maand van de zwangerschap, tenzij ze die eerder nodig heeft voor de eigen gezondheid.

Sommige hiv-remmers worden niet voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Bij de start met hiv-remmers wordt een kinderwens best besproken met hiv-arts en/of therapiecounselor.

Gerelateerde getuigenissen

Een jaar geleden gestart

Pieter, 28 jaar

Door de medicatie voel ik me weer veilig.Naar de getuigenis

Vroeg starten met hiv-medicatie

Roland, 59 jaar

Toch ongelooflijk, hé, wat die pillen doen.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door