Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Verzekeringen voor mensen met hiv

Verzekeraars beschouwen hiv als een risico. Het gevolg is dat je sommige verzekeringen niet kan afsluiten of meer moet betalen dan iemand zonder hiv. Een brand-, auto-, rechtsbijstands- en familiale verzekering kan je altijd afsluiten, zonder meer te betalen.

Meerpremie of weigering

Er zijn een aantal verzekeringen die je niet kan afsluiten of waarvoor je meer betaalt omdat je hiv hebt.

  • Levensverzekering: je betaalt meer of krijgt geen verzekering.
  • Verzekering gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen: je wordt geweigerd. Het Vlaams Patiëntenplatform bekijkt samen met Unizo of gezamenlijke acties voor (een betere) toegang mogelijk zijn. 
  • Schuldsaldoverzekering: je betaalt meer.
  • Uitvaartverzekering: je betaalt meer of je doorloopt een wachttijd voordat de verzekering in werking treedt.

Voorwaarden nalezen

Lees altijd goed de voorwaarden. Soms worden hiv-gerelateerde kosten niet of maar gedeeltelijk gedekt. Dit kan het geval zijn bij een hospitalisatieverzekering en een reisverzekering.

Medische vragenlijst

Bij een hospitalisatieverzekering, een verzekering gewaarborgd inkomen, een schuldsaldoverzekering, een levensverzekering en een uitvaartverzekering moet je een medische vragenlijst invullen. Daarin wordt gevraagd of je hiv hebt. Dat mag om een goede risico-inschatting te kunnen maken. De arts van de verzekeraar mag bijkomende informatie vragen of een medisch onderzoek laten uitvoeren.

Tips

  • Vergelijk goed, zodat je de meest voordelige verzekering kan afsluiten.
  • Contacteer een makelaar. Die werkt onafhankelijk en weet welke verzekeraars de beste voorwaarden bieden.
  • Vraag een attest van de hiv-arts dat aangeeft dat je in goede gezondheid verkeert en een uitstekende levensverwachting hebt. Zo'n attest is een goede basis om te onderhandelen over betere verzekeringsvoorwaarden. 
  • Vul medische vragenlijsten eerlijk in. Komt de verzekeraar te weten dat je de hiv-status verzwegen hebt? Dan vervalt de verzekering. De betaalde premies worden niet terugbetaald.

Gerelateerde getuigenissen

Ouder worden met hiv

Stefan, 53 jaar

Ik ben ervan overtuigd dat ik oud word.Naar de getuigenis

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door