Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Dagelijks leven met hiv

Met een hiv-infectie kan je kwaliteitsvol leven. Dankzij de medicatie blijf je in goede gezondheid en hoeft niemand nog te evolueren naar een aidsstadium. Je hebt de tijd en de kans om toekomstplannen te maken. Studeren, werken, reizen, sporten... het is nog allemaal mogelijk als je hiv hebt. 

Goede levensverwachting

Wie hiv heeft, is niet ziek. Neem je medicatie en leef je gezond? Dan heb je min of meer de levensverwachting van iemand zonder hiv. Studeren, werken, reizen, sporten... blijft allemaal mogelijk.

Geen besmettingsgevaar

Bij sociale contacten is er geen besmettingsgevaar. Jij en je omgeving hoeven niet bang te zijn voor overdracht van hiv als je elkaar een hand geeft, uit hetzelfde glas drinkt, naar hetzelfde toilet gaat...

Hiv kan worden overgedragen tijdens onbeschermde seksuele contacten, via besmet bloed en van moeder op kind. 

Medicatie nemen

Hiv-remmers neem je dagelijks op vaste tijdstippen in. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Met wat structuur in je leven lukt het je vast om therapietrouw te blijven, zelfs wanneer je op het werk bent, op weekend gaat of een avondje uit bent.

Onwetendheid en vooroordelen

Er bestaat nog veel onwetendheid over hiv. Dit kan gepaard gaan met vreemde reacties, soms met stigmatisering en uitsluiting. Weet dat je met goede informatie kan geruststellen. Bovendien hoef je niet aan iedereen te vertellen dat je hiv hebt.

Discriminatie

Mensen met hiv worden soms nog gediscrimineerd. Voor sommige verzekeringen moet je meer betalen, er zijn landen met inreisbeperkingen voor mensen met hiv en sommige werkgevers hebben liever geen werknemer met hiv. Voel je je gediscrimineerd? Praat erover met Sensoa Positief.

Lotgenotencontact

Leven met hiv kan voor heel wat vragen en twijfels zorgen. Wil je er over praten met iemand die ook dagelijks leeft met hiv? Sensoa Positief organiseert activiteiten waar je lot-en  bondgenoten kan ontmoeten of ga naar Positief Contact 

Gerelateerde getuigenissen

Met wie praat je over hiv op je werk

Thierry 42 jaar

De leerlingen hebben er eigenlijk geen zaken mee.Naar de getuigenis

Gerelateerde pagina's

Gerelateerde dossiers

levenmethiv.be werd mee mogelijk gemaakt door